HomeΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΜετά τον χαλκό, καιρός για χρυσάφι...

Μετά τον χαλκό, καιρός για χρυσάφι…

Αρχίζει σήμερα στη Λίμα του Περού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 20 χρόνων. Η Κύπρος εκπροσωπείται στη διοργάνωση από πέντε αθλητές και τρεις αθλήτριες. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στη Νότια Αμερική οι: Σταυριάνα Αδάμου (100μ. εμπόδια), Βαλεντίνα Σάββα (σφυροβολία), Αιμιλία Κολοκοτρώνη (σφυροβολία), Δημήτρης Χριστοφή (επί κοντώ), Ανδρέας Μαχαλλεκίδης (άλμα εις μήκος), Κυριάκος Γενεθλή (δισκοβολία), Ιωσήφ Κεσίδης (σφυροβολία), Κυριάκος Καϊττάνης (σφυροβολία).

  • :

Σύμφωνα με τις επιδόσεις και τη θέση των αθλητών και αθλητριών μας στην παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματός τους, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για διάκριση, με τις προσδοκίες να φτάνουν μέχρι την κατάκτηση χρυσών μεταλλίων στη σφυροβολία Νέων και Νεανίδων. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι ο Ιωσήφ Κεσίδης και η Βαλεντίνα Σάββα λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση έχοντας την καλύτερη και τη δεύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος και φυσιολογικά θέτουν υποηφιότητα για να ανέβουν στο βάθρο.

Η άνοδος του κυπριακού στίβου τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται μόνο από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των αθλητών και αθλητριών κορυφής σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και από τις επιτυχίες των νεαρών αθλητών και αθλητριών μας στα διεθνή πρωταθλήματα μικρότερων ηλικιών. Οι νέες γενιές έχουν να περηφανεύονται για χρυσά μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάτω των 18, 20 και 23 ετών και το πιο σημαντικό για τα πρώτα μετάλλιά τους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών! Το μέλλον του κυπριακού στίβου προβλέπεται ευοίωνο, αν λάβουμε υπόψιν τις επιτυχίες του παρόντος στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις μικρών ηλικιών, καταγράφοντας ένα ισχυρό και εντυπωσιακό παρελθόν και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν…

Με την ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ-20 στο Περού, η ΚΟΕΑΣ παρουσιάζει τις κυπριακές επιτυχίες στη συγκεκριμένη διοργάνωση που ξεκίνησε το 1986 στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κ-20, κάτι που αποδεικνύει το διαχρονικό ταλέντο στο νησί μας στον κλασικό αθλητισμό.

20 4 ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Η Ιωαννίδου έκανε την αρχή

Οι τελευταίες δύο διοργανώσεις ήταν ό,τι καλύτερο για τον κυπριακό στίβο, καθώς πανηγυρίσαμε τα πρώτα μας μετάλλια, τα οποία ήταν χάλκινα. Την αρχή έκανε η εκπληκτική Στυλιάνα Ιωαννίδου το 2021, στη Ναϊρόμπι της Κένυας, στο άλμα σε ύψος. Η αθλήτρια του Γιώργου Αποστολίδη βρέθηκε στις 22 Αυγούστου 2021, στην καλύτερη αγωνιστική της ημέρα και αφού κατέρριψε την ατομική της επίδοση, ισοφάρισε το παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών της Λεοντίας Καλλένου με 1.87μ. Η Ιωαννίδου ήταν η μοναδική αθλήτρια που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια όλα τα άλματα μέχρι και το 1.87μ. και χάιδευε το χρυσό μετάλλιο. Όμως ήρθαν άλλες δύο αθλήτριες να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις ατομικές τους επιδόσεις, με τη Ρωσίδα (αγωνιζόταν ως ανεξάρτητη) Ναταλία Σπιριντόνοβα να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 1.91μ. και την Ελβετίδα Μαριτέ-Τερέζ Ενγκοντό να κάνει εθνικό ρεκόρ Κ-20 με 1.89μ. και να κερδίζει το αργυρό. Η Ιωαννίδου είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 1.89μ., όμως έγινε η πρώτη Κύπρια αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, παρά το ότι δεν είχε κλείσει ακόμη 18 χρόνια ζωής!

  • :

20 2 ΙΩΣΗΦ

Ο Κεσίδης πήρε τη σκυτάλη

Ένα χρόνο μετά, στην Κάλι της Κολομβίας, ο εντυπωσιακός Ιωσήφ Κεσίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο στη διοργάνωση, κάνοντας εξαιρετικό αγώνα στη σφυροβολία, στις 4 Αυγούστου 2022. Παρά το ότι δεν είχε ακόμα γιορτάσει τα 17α γενέθλιά του, ο αθλητής του Πανίκου Χαραλάμπους, έδειξε το σπουδαίο ταλέντο του, καταφέρνοντας στην τελευταία προσπάθειά του να ρίξει βολή… βάθρου. Μάλιστα, για κάποια λεπτά βρισκόταν στη 2η θέση, προτού οριστικοποιηθεί η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Και αυτό εξαιτίας του ότι μία φανταστική βολή του Ελλαδίτη Γιάννη Κορακίδη θεωρήθηκε αρχικά ως έγκυρη και μετρήθηκε, ακολούθως οι κριτές αποφάνθηκαν ότι πάτησε τη βαλβίδα και τον ακύρωσαν. Κατόπιν ένστασης της ελληνικής αποστολής και μελέτης του βίντεο κατοχύρωσαν τα 79.11μ. στον Κορακίδη, που ήταν η κορυφαία επίδοση της χρονιάς στον κόσμο και δικαίως αναδείχθηκε «χρυσός» παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Φινλανδός Μαξ Λάμπινεν, στην 5η βολή του έριξε στα 76.33μ. και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, με τον Κεσίδη να καταρρίπτει την ατομική του επίδοση στην τελευταία προσπάθειά του και με βολή στα 76.32μ., να αφήνει εκτός μεταλλίων τον Ελλαδίτη Νικόλα Πολυχρονίου, ο οποίος ήταν επικεφαλής από την τρίτη βολή με 76.12μ. και τελικά έμεινε εκτός βάθρου.

20 1 ΣΤΥΛΙΑΝΑ

Πολλές προκρίσεις

Στις τελευταίες δύο διοργανώσεις δεν ήταν μόνο τα δύο χάλκινα μετάλλια που ανέδειξαν τον κυπριακό στίβο, αλλά και οι μαζεμένες συμμετοχές σε τελικούς, με τρεις στη Ναϊρόμπι και τέσσερις στο Κάλι. Δύο αθλητές του Γιώργου Αρέστη έφτασαν πάρα πολύ κοντά στα μετάλλια το 2022, με τη Βαλεντίνα Σάββα να κατακτά την 4η θέση στη σφυροβολία, έπειτα από έναν «επεισοδιακό» τελικό που διακόπηκε λόγω καταιγίδας και είχε τεράστια διάρκεια και τον άτυχο Λευτέρη Κοντονικόλα να κατακτά την 5η θέση στον ακοντισμό, αφήνοντας τις δύο τελευταίες βολές του εξαιτίας τραυματισμού.

Ο πρώτος αθλητής μας που κατάφερε να εξασφαλίσει πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματός του σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών ήταν ο Ηλίας Λουκά στη σφαιροβολία το 1992 στη Σεούλ (6ος), ενώ ο πρώτος που έφτασε μία ανάσα από το μετάλλιο ήταν ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης στη σφυροβολία το 2012 στη Βαρκελώνη, κατακτώντας την 4η θέση με 76.05μ., με το χάλκινο να κερδίζεται στα 76.16μ.!

Όλες οι κυπριακές συμμετοχές σε τελικούς

Συνοπτικά, οι κυπριακές παρουσίες σε τελικούς στο Παγκόσμο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών είναι:

1992 Σεούλ (Νότια Κορέα)

Ηλίας Λουκά (σφαιροβολία)  17.62μ.  6/21

2004 Γκροσέτο (Ιταλία)

Εθνική Εφήβων (4Χ100μ.)      40.50     8/19

(Γεώργιος Λαβίθης, Γιώργος Γεωργίου, Γεώργιος Κυριακίδης, Βαλεντίνος Αθανασίου)

2012 Βαρκελώνη (Ισπανία)

Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) 76.05μ.  4/47

2016 Μπιντγκόζ (Πολωνία)

  • :

Ραφαέλλα Φελλά (σφαιροβολία)  15.10μ.  10/24

2018 Τάμπερε (Φινλανδία)

Γιώργος Κονιαράκης (δισκοβολία)     58.04μ.  7/34

  • :

2021 Ναϊρόμπι (Κένυα)

Στυλιάνα Ιωαννίδου (ύψος)   1.87μ.    3/17 – Χάλκινο

Βαλεντίνα Σάββα (σφυροβολία)  62.18μ.  5/16

Γρηγόρης Νικολάου (τριπλούν)   15.74μ.  6/10

(διεξήχθη απευθείας τελικός)

2022 Κάλι (Κολομβία)

Ιωσήφ Κεσίδης (σφυροβολία)      76.32μ.  3/23 – Χάλκινο

Βαλεντίνα Σάββα (σφυροβολία)  61.17μ.  4/24

Λευτέρης Κοντονικόλας (ακοντισμός)      72.11μ.  5/17

  • :

Γρηγόρης Νικολάου (τριπλούν)   Δ.Κ.Ε.    -/20

Δ.Κ.Ε.: Δεν Κατέγραψε Επίδοση


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

:

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης

: