Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.
Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από την ημέρα, που το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης «άνοιξε» τον δρόμο για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή.
Το Κατάρ φιλοξενεί φέτος την 22η διοργάνωση και ο Ζιλ Ριμέ χαιρετίζει από ψηλά το δημιούργημά του, που στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία των μεγαλύτερων και πιο ελκυστικών ιστοριών, που γράφτηκαν ποτέ στο χορτάρι.
Πώς, όμως, ήρθε αυτή η ιδέα στην επιφάνεια;
Ως ο μακροβιότερος πρόεδρος της FIFA, ο Ζιλ Ριμέ θέλησε από την αρχή της θητείας του να μετουσιώσει το όνειρο και τις φιλοδοξίες των μελών της παγκόσμιας ομοσπονδίας σε πράξη.
Άλλωστε, ο ίδιος είχε αποδείξει την έφεσή του προς το άθλημα, καθώς υπήρξε ιδρυτής του γαλλικού Ερυθρού Αστέρα, αλλά και… υποκινητής της εγκυκλίου, που εξέδωσε ο Πάπας Λέων ο 13ος αναφορικά με την «εργασιακή αξιοπρέπεια». Επιπλέον, ήταν και ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του πρώτου εθνικού πρωταθλήματος της Γαλλίας το 1910.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε και ο Ζιλ Ριμέ συνέχισε να αναζητά το «ελιξίριο», το οποίο και θα ένωνε τον πλανήτη μέσω του αθλητισμού.
Για αυτόν τοΝ λόγο δεν δίστασε να «συγκρουστεί» ακόμη και με τον ίδιο τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, αλλά και με την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FA), που είχαν εξ’ αρχής αντιταχθεί στην ιδέα του Γάλλου για τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά.
Κατά τη δεκαετία του 1920, η ιδέα για μια νέα διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση, φούντωσε ξανά και έτσι, το 1928, στο Άμστερνταμ, 30 μέλη της FIFA ψήφισαν υπέρ της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα τελούταν ανά τετραετία.
Στις 13 Ιουλίου 1930, λοιπόν, στο «Εστάντιο Ποσίτο» της Ουρουγουάης, το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε το ταξίδι του με την αναμέτρηση μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
ΣΠΟΡ FM 94.6