Βλέποντας τον Έρικσεν να καταρρέει στο γήπεδο στο μυαλό όλων ήρθαν πολλές σκέψεις, φόβοι. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι μοναδική. Είναι μία… απόδραση για τον κόσμο, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Είναι ένας ωραίος τρόπος ψυχαγωγίας, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι απλά ένα άθλημα. Το να βλέπει κανείς έναν παίκτη να περνά τέτοιο κίνδυνο και να χρειάζεται απινιδωτή, αλλά και τόσες προσευχές δεν είναι απλά μία δύσκολη στιγμή. Είναι κάτι παραπάνω.
Όλη αυτή η αγάπη, η στήριξη και οι προσευχές γύρω από τον Έρικσεν. Όλη αυτή η αλληλεγγύη. Το πως λειτούργησε ο αρχηγός της Δανίας, η εγρήγορση και άμεση αντίδραση του διαιτητή Άντονι Τέιλορ και η σωστή προσέγγιση και η μεγάλη προσοχή του ιατρικού επιτελείου στο στάδιο Πάρκεν ήταν κομβικά. Δεν υπάρχουν λόγια για να επαινεθούν αρκετά.
Ο 29χρονος είναι καλά, αναρρώνει, στέλνει μηνύματα ευγνωμοσύνης. Ετσι, ήρθε η στιγμή να κάνουμε μια αναδρομή στο ταξίδι αγωνίας από την κόλαση στον παράδεισο που ζήσαμε όλοι και να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.
Top παίκτες όπως ο Έρικσεν περνούν από εξονυχιστικές εξετάσεις άρα τι προκάλεσε αυτήν την κατάρρευση; Προφανώς και θα είναι μία ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του παίκτη και του ιατρικού επιτελείου της Δανίας αλλά και της Ίντερ.
Οποιαδήποτε εκτίμηση ή αναφορά θα είναι πρώιμη και λανθασμένη. Όμως γενικότερα το ποδόσφαιρο θα πρέπει να μάθει περισσότερα από αυτήν την κατάσταση. Οι παίκτες πολύ συχνά φτάνουν στα άκρα και παίζουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Δοκιμάζουν το σώμα τους σε απίστευτα όρια και με πολλούς αγώνες και πιθανώς θα έπρεπε οι ασφαλιστικές δικλείδες για την υγεία τους να είναι περισσότερες.
Η κατάρρευση του Έρικσεν πυροδότησε ένα κύμα ανησυχίας, αλληλεγγύης και συμπάθειας από φιλάθλους και παίκτες. Επειδή πολλοί παίκτες είναι πολύ καλά αμειβόμενοι πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως υπεράνθρωποι. Πολλές φορές πολλοί ξεχνούν ότι είναι άνθρωποι και μπορούν να επιβαρυνθούν. Είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα και για αυτό η UEFA αναζητά το τι συνέβη. Ειδικά στο πόσο δοκιμάζονται οι αντοχές των παικτών σε μία χρονιά δίχως κανονική προετοιμασία.
Πως σώθηκε ο Κρίστιαν Έρικσεν;
Ο Γκάρι Λέγουιν, πρώην φυσιοθεραπευτής της Άρσεναλ και της Εθνικής Αγγλίας, τονίζει πως το να επιζήσει κάποιος έπειτα από καρδιακή προσβολή είναι πολύ πιο πιθανό σε ένα γήπεδο και σε επίπεδο ελίτ παρά στον δρόμο. Οι γιατροί με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα τον βοηθήσουν μέσα σε δευτερόλεπτα και με σωστό τρόπο αντί σε ένα ιατρικό κέντρο ή όταν βρίσκεται στον δρόμο ή σε μία γειτονιά.
Δύο καρδιολόγοι μιλώντας στη «Telegraph» ξεκαθάρισαν πως από την αρχή ήταν εμφανές πως σταμάτησε η καρδιά του Έρικσεν. Ένας εκ των δύο τόνισε πως φάνηκε η καρδιά του να ξαναχτυπά μετά από διάστημα 10 λεπτών. Μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από το γήπεδο με φορείο είχε το κεφάλι ψηλά και τα μάτια του ανοιχτά.
Οι γιατροί Μόρτεν και Άντερς Μπόεζεν αντέδρασαν έγκαιρα και για περίπου 13 λεπτά ήταν πάνω από τον Κρίστιαν Έρικσεν κάνοντάς του ηλεκτροσόκ και χρησιμοποιώντας και απινιδωτή για να τον κρατήσουν στη ζωή προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Ο Δρ. Σαμ Μοχιντίν ήταν εκείνος που είχε βοηθήσει τον Μουάμπα της Μπόλτον μετά την κατάρρευσή του σε αγώνα το 2012. Είπε στο BBC ότι οι εικόνες του Έρικσεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν άπαντες να μάθουν την τεχνική ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση). Εξηγεί πως η στιγμή που σταματά η καρδιά εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο. Εάν δεν δράσει κανείς άμεσα τότε δεν θα επιζήσει ο άνθρωπος που έχει σταματήσει η καρδιά του.
Ο Μοχιντίν διευκρινίζει πως όχι μόνο όσοι είναι μπροστά στο συμβάν δεν πρέπει απλά να είναι σε εγρήγορση, αλλά πρέπει να έχουν και απινιδωτή.
Τι προκάλεσε την κατάρρευση του Έρικσεν;
Όσο σκληρό και εάν είναι για τον Έρικσεν και την οικογένειά του αυτή η κατάρρευσή του ήταν μία στατιστική πραγματικότητα. Κάτι το αναπόφευκτο σύμφωνα με τη χρονιά που προηγήθηκε όχι απαραίτητα για τον ίδιο αλλά για το πόσο στα όριά τους είχαν φτάσει οι παίκτες με τόσους αγώνες.
Η εκτίμηση που υπήρχε για ένα τέτοιο τουρνουά ήταν πως επτά παίκτες σε αριθμό 100.000 μπορεί να αντιμετώπιζαν καρδιακή ανεπάρκεια ενώ έπαιζαν ή να σταματούσε η καρδιά τους. Ο Έρικσεν είχε ανάλογη μοίρα με τον Μουάμπα. Και ο τελευταίος δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά του πριν.
Ο Τσέικ Τιοτέ, μέσος της Νιουκάστλ, είχε πεθάνει σε προπόνηση αφότου σταμάτησε η καρδιά του το 2017, ενώ ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ είχε την ίδια μοίρα με Ο’ Ντόνελ, Πουέρτα, Φεχέρ και Οκβαράζι. Παίκτες που πέθαναν αφότου σταμάτησε η καρδιά τους.
Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, ο φόβος κάθε αθλητή
Το πιο μεγάλο ρίσκο για οποιονδήποτε αθλητή σε ηλικία 30 ετών και κάτω μετά από ένα αιφνίδιο καρδιακό πρόβλημα είναι η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Μία κατάσταση που δεν επιτρέπει στην καρδιά να χτυπάει σωστά. Είναι μία κατάσταση που συμβαίνει όταν οι μύες της καρδιάς δεν είναι πια τόσο ισχυροί.
Έτσι η καρδιά δεν χτυπάει σωστά κι αυτό οδηγεί σε καρδιακή προσβολή ή και χειρότερα. Οι έρευνες επίσης έχουν δείξει πως δεν είναι δυνατόν να εντοπίζονται όλες οι καρδιακές ανωμαλίες.
Ερευνες που σοκάρουν
Υπήρξε μία έρευνα που είχε γίνει σε Άγγλους παίκτες ηλικίας 16 ετών. Είχε πραγματοποιηθεί από το 1996 έως το 2016 και είχε δώσει κάποια ανησυχητικά δείγματα γραφής. Από τα 1.168 άτομα η έρευνα ανέδειξε πως 42 είχαν καρδιακές παθήσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο παρότι πριν το τεστ δεν είχαν συμπτώματα.
Ειδικότερα, 30 από αυτούς τους 42 παίκτες αναγκάστηκαν να κάνουν χειρουργείο ή άλλη θεραπεία για την καρδιά τους και μπόρεσαν να συνεχίσουν το ποδόσφαιρο. Όμως άλλοι 12 σταμάτησαν να παίζουν. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New England Journal of Medicine. Υπολογίστηκε πως το ποσοστό ξαφνικών καρδιακών θανάτων ήταν στο 6.8 σε 100.000 αθλητές. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Μία κατάσταση που δεν εντοπίστηκε σε τεστ.
Πάνω από 80% των παικτών με προοπτική να πάθουν ζημιά στην καρδιά τους δεν έχουν δείξει νωρίτερα οποιοδήποτε σημάδι ή σύμπτωμα ή κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη ένα 20% των παικτών που είχε ελεγχθεί εξονυχιστικά και με την ειδική εξέταση και δεν είχε βγάλει το παραμικρό συνεχίζει να είναι μία χαρά.
Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο Μουάμπα είχε κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις. Ο ίδιος ο Μουάμπα θα πει ότι είναι πολύ δύσκολο το να προβλέψει κάποιος μία καρδιακή προσβολή. Εξηγεί πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι όλοι οι γιατροί να είναι έτοιμοι για μία τέτοια κατάσταση.
Ο παίκτης βλέποντας τις εικόνες με τον Έρικσεν είπε στο BBC πως ήρθε στο μυαλό του ότι είχε περάσει ο ίδιος και δεν ήθελε να βιώσει ποτέ ξανά. «Είναι φριχτό. Δεν θέλω να ξαναζήσω ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό το να βιώνεις κάτι τέτοιο», σχολίασε.
Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του Έρικσεν;
Από το κρεβάτι του νοσοκομείου τη Δευτέρα ο Έρικσεν, που σταθεροποιήθηκε, έβγαλε μία δήλωση πως δεν τα παρατά ποτέ. Μέσω του μάνατζέρ του Μάρτιν Σουτς, ο 29χρονος δήλωσε στη Gazzetta Dello Sport πως «ευχαριστώ όλους τους φιλάθλους. Δεν τα παρατάω. Νιώθω πιο καλά τώρα. Θέλω όμως να καταλάβω το τι έγινε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς για ότι κάνατε για μένα και όσους με βοήθησαν».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ίντερ, Τζιουζέπε Μαρότα, τόνισε και επιβεβαίωσε πως ήταν σε επαφή με την ομάδα της Δανίας για τον Έρικσεν, όπως θα έκανε με κάθε παίκτη του συλλόγου που θα ήταν σε τέτοια κατάσταση. Ο Έρικσεν μάλιστα έστειλε και μήνυμα στο κοινό chat με τους συμπαίκτες του, κάτι που είπε στο Rai Sport ο Μαρότα.
Πάντως αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει πως ο Δανός μέσος θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ένας καρδιολόγος που έχει ασχοληθεί σχετικά ανέδειξε πως οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί από τότε που ο Μουάμπα κατάρρευσε εννέα χρόνια πριν στο ματς της Μπόλτον στο Κύπελλο με την Τότεναμ μετά από 43 λεπτά αγώνα. Οι γιατροί έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το πως να απελευθερώνουν τις διόδους προς την καρδιά ακόμα και με επεμβάσεις. Ένας ειδικός λέει πως για τον Έρικσεν είναι νωρίς για σωστές εκτιμήσεις.
Ο Μουάμπα αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο όμως μετά έζησε μία κανονική ζωή με τη βοήθεια ενός ειδικού βηματοδότη. Τώρα μετέχει σε καμπάνιες για πιο σωστή ενημέρωση και πιο καλές εξετάσεις.
«Αυτό το συμβάν με δίδαξε πολλά. Τόσα πολλά για την καρδιά και το τι πρέπει να γίνει», σχολιάζει.
Είναι σημαντικό κάθε νέος παίκτης να δίνει σημασία στην κάθε λεπτομέρεια και πως πρέπει να γνωρίζει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πάνω απ’ όλα. Πρέπει όλοι να προσέχουν το σώμα και την καρδιά τους να κάνουν όλες τις ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται. Πάντως στην Ιταλία οι εξετάσεις καρδιάς για όλους τους έφηβους που μετέχουν σε αθλήματα είναι υποχρεωτική και οδήγησε σε μία μείωση σε 89% ποσοστό των θανάτων από καρδιά.
Πριν πολλά χρόνια ο Κρίστιαν Ερικσεν είχε πει: «Αν σταματήσω να είμαι ποδοσφαιριστής, θα αγοράσω ένα σπίτι στο Middelfart, θα κόβω το γκαζόν και θα είμαι απλώς ο Κρίστιαν». Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού κρεμάσει τα παπούτσια του …
gazzetta.gr