Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηαντώνης
Ο Σταύρος Παπασταύρου συμπληρώνει σύντομα επτά χρόνια στο «τιμόνι» της Ομόνοιας. Ο ομογενής επιχειρηματίας ανέλαβε τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Ιούνιο του 2018 ως επενδυτής, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσαν τα μέλη του σωματείου στην ιστορική Γενική Συνέλευση της 29ης Μαΐου.
Η μέχρι τώρα θητεία του προέδρου περιλάμβανε τα πάντα: μεγάλες επιτυχίες και στιγμές δόξας για την ομάδα, αλλά και απογοητεύσεις, κυρίως λόγω της πορείας της στις εγχώριες διοργανώσεις.
Το σκηνικό που διαμορφώθηκε πρόσφατα, με την ομάδα να τίθεται εκτός διεκδίκησης του τίτλου, δεν είναι πρωτόγνωρο, με επακόλουθο τη γκρίνια των φίλων της Ομόνοιας, με αποδέκτη και τον πρόεδρο.
Προφανώς, ούτε ο κ. Παπασταύρου είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της τρέχουσας περιόδου, εξ ου και η σύσκεψη-αστραπή που συγκάλεσε αμέσως μετά την ήττα από τον Απόλλωνα στα αποδυτήρια του «ΆλφαΜέγα».
Από την επίσημη Ομόνοια διατυπώθηκε πολλές φορές πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη, φτάνει να είναι καλοπροαίρετη. Εντούτοις, παρατηρείται το φαινόμενο να υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια, καθώς επιχειρείται ισοπέδωση των πάντων και κυρίως της τεράστιας προσφοράς του Σταύρου Παπασταύρου.
Καταρχάς, είναι γενικά παραδεκτό πως εάν δεν ερχόταν ο «θείος από την Αμερική», ο ρους της ιστορίας για το «τριφύλλι» θα ήταν εντελώς αντίθετος. Διότι ανέλαβε τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος σε πολύ δύσκολους καιρούς. Τα χρέη «έπνιγαν» την Ομόνοια, φτάνοντας σε σημείο που κινδύνευε ακόμα και η ύπαρξή της, ενώ η έλλειψη ρευστού δημιουργούσε κάθε λογής σενάρια.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην με την πορεία του Παπασταύρου, και οφέλη απέφερε και το σωματείο, αφού ανέλαβε την εξόφληση μεγάλου μέρους του χρέους. Παράλληλα, κατέστησε το ποδοσφαιρικό τμήμα έναν απόλυτα υγιή οργανισμό, με φυσικό επακόλουθο την αποκατάσταση του ονόματος της Ομόνοιας στην ποδοσφαιρική σκηνή.
Αν αναλύσουμε συνολικά τα έργα και τις ημέρες του Σταύρου Παπασταύρου από τον Ιούνιο του 2018 έως σήμερα, είναι ηλίου φαεινότερο πως η Ομόνοια βγαίνει κερδισμένη σε όλους τους τομείς, παρά τις αποτυχίες και τα λάθη από πλευράς Διοίκησης. Ας πάρουμε, καλύτερα, τα πράγματα με τη σειρά…
Η πιο επιτυχημένη ομάδα
Η ομάδα του «τριφυλλιού» είναι κατά τεκμήριο η πιο επιτυχημένη στην Κύπρο με πρόεδρο τον Σταύρο Παπασταύρου. Αυτό καταδεικνύεται από τους αριθμούς, όπου υπερέχει όλων των άλλων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Στις έξι σεζόν που προηγήθηκαν, η Ομόνοια κατέκτησε τέσσερις τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις: ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ. Πρόσθετα, τερμάτισε πρώτη την περίοδο 2019-2020, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ισάριθμους τίτλους πανηγύρισε και το ΑΠΟΕΛ (2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα), ενώ από δύο κατέκτησαν ο Άρης (1 πρωτάθλημα, 1 Σούπερ Καπ) και ο Απόλλωνας (1 πρωτάθλημα, 1 Σούπερ Καπ). Από έναν τίτλο κατέκτησαν η Πάφος FC (κύπελλο), η ΑΕΛ (κύπελλο), η Ανόρθωση (κύπελλο) και η ΑΕΚ (Σούπερ Καπ).
Η υπεροχή των «πρασίνων» φαίνεται από τις επιτυχίες τους στην Ευρώπη. Την περίοδο 2020-2021 μπήκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο Γιουρόπα Λιγκ. Ακολούθησαν άλλες τρεις συμμετοχές σε ομίλους: τη σεζόν 2021-2022 στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ το 2022-2023 επέστρεψαν στο Γιουρόπα Λιγκ. Την περίοδο 2023-2024 αποκλείστηκαν στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ.
Στην τρέχουσα σεζόν συμμετείχαν στο Κόνφερενς Λιγκ, προκρίθηκαν στην League Phase και έφτασαν μέχρι τη φάση των «16», στο πιο μακρινό ευρωπαϊκό τους ταξίδι.
Βάσει των αριθμών μόνο αποτυχημένη δεν είναι η Ομόνοια, όμως το στοιχείο που «πληγώνει» τους φίλους της είναι η πορεία της στο πρωτάθλημα, μετά την επιστροφή σε τίτλους το 2021.
Εύρωστη οικονομικά
Η Ομόνοια βρισκόταν την άνοιξη του 2018 στον γκρεμό από οικονομικής άποψης, όμως είναι πλέον εύρωστη και απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της. Από τις διαδοχικές οικονομικές εκστρατείες για να κρατηθεί όρθια, με έντονη τη συνδρομή του «πράσινου λαού», που οδήγησε την ομάδα σε πέτρινα χρόνια και αγωνιστικά μπήκε τάξη στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ ο αντίχτυπος για το σωματείο είναι κάτι παραπάνω από θετικός.
Το χρέος μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος, Μάριος Αργυρίδης, στη Γενική Συνέλευση τον Ιούλιο του 2024.
Από 18 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το χρέος τον Μάιο του 2018 μειώθηκε σε 10,8 εκ. τον Δεκέμβριο του 2023. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται οφειλές προς το κράτος με πρόνοια για αφαίρεση μεγάλου μέρους του, νοουμένου ότι θα καταβάλλονται έγκαιρα οι δόσεις για τα επόμενα 11 χρόνια. Δεδομένου ότι οι δόσεις προς το κράτος καταβάλλονται από τον κ. Παπασταύρου, το χρέος που αναλογεί στο σωματείο είναι 2,7 εκ. ευρώ!
Κόντρα στο κατεστημένο
Η κίνηση του Σταύρου Παπασταύρου να τα βάλει με το κατεστημένο του κυπριακού ποδοσφαίρου αντικρίζεται με θετικό μάτι από τους φίλους της Ομόνοιας. Ο πρόεδρος άνοιξε μέτωπο με την ΚΟΠ, με κύριο μέλημα την ίση μεταχείριση όλων των ομάδων, την ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας, με διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Μπορεί σε πρώτο χρόνο η ομάδα να δέχθηκε «πόλεμο» με το… γάντι, όμως με την πάροδο του χρόνου η επιμονή του φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Αυτό φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία της ΚΟΠ σε σειρά θεμάτων που έθεσε ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας στην Ομοσπονδία, Δημήτρης Γρηγόρη, για απρόσκοπτη πρόσβαση σε όποια στοιχεία ζητηθούν. Εντούτοις, θα πρέπει να φανούν και στην πράξη…
Στα… σκαριά το γήπεδο
Όραμα του Σταύρου Παπασταύρου είναι η ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας και φαίνεται πως το βλέπει «ζεστά». Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν σημαντικά, αφού η Διοίκηση αγόρασε ιδιωτικά τεμάχια γης στο Τσέρι συνολικής έκτασης 196.800 τετραγωνικών μέτρων. Απομένει η εκμίσθωση κρατικού τεμαχίου 17.700 τ.μ., με την «μπάλα» να βρίσκεται στα πόδια του ΚΟΑ που θα μεταβιβάσει το θέμα στην κυβέρνηση, αφού η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το θέμα προχωρά βάσει του πλάνου που καθορίστηκε και εκτιμάται ότι σύντομα θα μπει στο επόμενο βήμα, για να εξασφαλιστούν οι άδειες που απαιτούνται και να μπει για τα καλά το νερό στο αυλάκι. Το μεγαλεπήβολο έργο θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους και όχι μόνο.
Φιλανθρωπικό Ίδρυμα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η δημιουργία του «ΟΜΟΝΟΙΑ Foundation», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα λειτουργεί στα πρότυπα παρόμοιων Ιδρυμάτων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Εκκρεμούν κάποια διαδικαστικά θέματα και η Διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες μετά το Πάσχα.
Αστοχίες στον πάγκο μετά τον Μπεργκ
Το «τριφύλλι» άνθησε αγωνιστικά με τον Χένινγκ Μπεργκ στον πάγκο. Ο Νορβηγός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία το καλοκαίρι του 2019 και μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησαν μία ομάδα χάρμα οφθαλμού, που μεγαλούργησε για δύο διαδοχικές σεζόν, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα που αρμόζει στην ιστορία, το όνομα και το εκτόπισμα της Ομόνοιας. Ήταν πρώτη και κατά τεκμήριο η καλύτερη ομάδα την περίοδο που διακόπηκε το πρωτάθλημα, ενώ τον επόμενο χρόνο επανήλθε στην κορυφή μετά από 11 χρόνια μετά από εκπληκτική πορεία.
Ο κ. Μπεργκ αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2022 και εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, με αντίχτυπο στην πορεία της ομάδας.
Μπορεί ο Νιλ Λένον και ο Σωφρόνης Αυγουστή να έσωσαν δύο περιόδους με την κατάκτηση ισάριθμων κυπέλλων, όμως δεν στέριωσαν στον πάγκο. Όσο για τους αντικαταστάτες τους, Γιανίκ Φερέιρα και Τσέτιλ Ρέιχνταλ, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και πέρασαν απαρατήρητοι.
Φέτος, προσλήφθηκε ο Λιθουανός Βάλντας Νταμπράουσκας, ο οποίος άρχισε εντυπωσιακά, με διαδοχικές επιτυχίες στην Ευρώπη, όμως στο πρωτάθλημα η εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και αποχώρησε νωρίς.
Τα δεδομένα έφεραν τον Γιάννη Αναστασίου σε διπλό ρόλο, αφού ως σύμβουλος στρατηγικού ποδοσφαιρικού σχεδιασμού ανέλαβε και υπηρεσιακός προπονητής τόσο στην περσινή όσο και στην τρέχουσα σεζόν. Πέρσι μεταμόρφωσε την ομάδα, κυνήγησε τον τίτλο ως το τέλος και έχασε στον τελικό του κυπέλλου, ενώ για την περίοδο που είναι σε εξέλιξη οι «πράσινοι» έμειναν εκτός τίτλου, όμως διεκδικούν το κύπελλο και ευρωπαϊκό «εισιτήριο». Η σούμα θα γίνει στο τέλος, ενώ η Διοίκηση άρχισε τη διαδικασία για την εξεύρεση νέου προπονητή.