ΑρχικήΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΕπανέλαβαν εαυτόν οι Άριστοι το 2025!

Επανέλαβαν εαυτόν οι Άριστοι το 2025!

Ο Παύλος Κοντίδης, η Έλενα Κουλιτσένκο, η Πάφος FC και η Ολυμπιάδα Νεαπόλεως αναδείχθηκαν ξανά οι κορυφαίοι του αθλητισμού για το 2025, όπως αποκαλύφθηκε στην 53η γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η κορυφή στις τέσσερις κατηγορίες έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές, αφού όλοι είχαν πάρει την πρωτιά και το 2024!

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη διοργάνωση του FIBA Ευρωμπάσκετ 2025 από την Κύπρο και στην κληρονομιά που άφησε στο νησί μας. Τελούσε υπό την αιγίδα του ΚΟΑ, ενώ προβλήθηκε ζωντανά από το ΡΙΚ με τη γενική γραμματέα της ΕΑΚ, Μαρίνα Αργυρού και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σωκράτους στην παρουσίαση.

Η τελική σειρά των κορυφαίων της χρονιάς ανακοινώθηκε στη γιορτή βάσει της ψηφοφορίας από 103 μέλη της Οργάνωσης.

kontides

Στην κατηγορία των αθλητών ο Παύλος Κοντίδης αναδείχθηκε για 11η φορά στην καριέρα του ως ο κορυφαίος! Συνολικά, ο Κύπριος ιστιοπλόος μετρά 14 παρουσίες στην κορυφαία πεντάδα από το 2012. Πέραν των έντεκα περιπτώσεων που ήταν πρώτος, ήταν 2ος το 2020 και το 2022 και 3ος το 2016. Μεταξύ άλλων, το 2025 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ILCA7 (Laser) και το χάλκινο στο Γκραν Σλαμ στο Λονγκ Μπιτς (ΗΠΑ). Λόγω της παρουσίας του στην Ισπανία για προετοιμασία ο Κοντίδης μίλησε ζωντανά μέσω video στη φετινή γιορτή Αρίστων.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ψηφίστηκε ο Μάριος Γεωργίου, που κατέγραψε επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (4ος), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σε Παγκόσμια Κύπελλα και μετρά πλέον οκτώ παρουσίες στην τελική πεντάδα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται εντός πεντάδας ο πρωταθλητής Ευρώπης Κ-23 Ιωσήφ Κεσίδης που για το 2025 αναδείχθηκε τρίτος κορυφαίος.

Tην 4η και 5η θέση πήραν δυο αθλητές που βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφαία πεντάδα. Τέταρτος είναι ο τερματοφύλακας Νεόφυτος Μιχαήλ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στις εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις της Πάφος FC και πέμπτος ο τζουντόκα Γιάννης Αντωνίου.

kulichenko

Για δεύτερο χρόνο η πρώτη δυάδα στην κατηγορία Γυναικών είναι η ίδια, με την Έλενα Κουλιτσένκο να κερδίζει τις περισσότερες ψήφους και την Κάλια Αντωνίου να την ακολουθεί. Η Κουλιτσένκο ήταν 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και 7η Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε ανοιχτό και κλειστό στο πρωτάθλημα του NCAA. Για την άλτρια του ύψους είναι η τρίτη παρουσία εντός τελικής πεντάδας, καθώς το 2023 ήταν δεύτερη.

Η Αντωνίου, η οποία το 2025 κατέρριψε πολλές φορές τα παγκύπρια ρεκόρ, πέραν των δυο δεύτερων θέσεων τις τελευταίες δυο χρονιές, ήταν πρώτη το 2022 και το 2023, ενώ το 2020 και το 2021 ήταν τρίτη.

Τρίτη για το 2025 ψηφίστηκε μία διεθνής παίκτρια, η Άντρη Βιολάρη, η οποία διαπρέπει στο πρωτάθλημα της Ελλάδας με την νταμπλούχο ΑΕΚ Αθηνών και είναι εκ των κορυφαίων της Εθνικής ομάδας.

Τέταρτη αναδείχθηκε η αργυρή Βαλκανιονίκης Ολίβια Φωτοπούλου που βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα για τρίτη σερί χρονιά (σ.σ. τις προηγούμενες δύο ήταν δεύτερη.

Πέμπτη ήταν η Βαλεντίνα Σάββα, στη δεύτερη συμμετοχή της στην κορυφαία πεντάδα μετά το 2022 (4η). Το 2025 έγινε η πρώτη σφυροβόλος που ξεπέρασε τα 70 μέτρα (70.22μ.).

pafos 3

Νέες επιτυχίες για την Πάφο FC που συνεχίζει να γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία της τα τελευταία χρόνια. Η παφιακή ομάδα αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Κύπρου και και προκρίθηκε στη League Phase του Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι, για δεύτερη φορά ψηφίστηκε η κορυφαία ομάδα Ανδρών, ενώ το βραβείο της δεύτερης θέσης πήγε επίσης σε ποδοσφαιρική ομάδα και συγκεκριμένα την περσινή κυπελλούχο ΑΕΚ, που συνεχίζει την ευρωπαϊκή της πορεία στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Τρίτος σε ψήφους ο νταμπλούχος πετόσφαιρας Παφιακός.

olympiada 1

Στις γυναίκες, η Ολυμπιάδα Νεάπολης, που μετρά τρία σερί νταμπλ και τέσσερα Σούπερ Καπ, κέρδισε για τρίτη φορά την πρωτιά. Η προσφυγική ομάδα διαπρέπει και στο Τσάλεντζ Καπ, όπου έφτασε στους «8» και συνεχίζει.

Τη δεύτερη θέση πήρε η Εθνική σκητ με Κωνσταντίνα Νικολάου, Παναγιώτα Ανδρέου και Αναστασία Ελευθερίου που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής του 2025 στην Αθήνα και την τρίτη η Εθνική ποδοσφαίρου που για πρώτη φορά έφθασε κοντά στην άνοδο στη Β’ Kατηγορία του UEFA Nations League.

Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

O Γουίλι Σεμέδο της Ομόνοιας και η Σάρα Παπαδοπούλου, επίσης, των «πρασίνων» βραβεύθηκαν ως ο Cytavision MVP Ποδοσφαιριστής και η Cytavision MVP Παίκτρια αντίστοιχα.

Στον πρώην ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, δόθηκε το «Χρυσό Παπούτσι» της ΕΑΚ όντας ο πρώτος σκόρερ της σεζόν 2024-2025.

Την Cytavision Κορυφαία Ενδεκάδα για το 2025, με σύστημα 4-3-3, αποτελούν οι: Φαμπιάνο (Ομόνοια) – Νταβίντ Γκολντάρ (Πάφος), Χρβόγιε Μιλίτσεβιτς (ΑΕΚ), Κωνσταντίνος Λαΐφης (ΑΠΟΕΛ), Σενού Κουλιμπαλί (Ομόνοια) – Βλαντ Ντράγκομιρ (Πάφος), Πέρε Πονς (ΑΕΚ), Ιβάν Σούνιτς (Πάφος) – Γουίλι Σεμέδο (Ομόνοια), Στέφαν Γιόβετιτς (Ομόνοια), Νίκολας Αντερέγκεν (Εθνικός).

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Η κήρυξη δημοσίου πένθους, λόγω της θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, στέρησε από τη φετινή γιορτή Αρίστων την παρουσία των κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι τηρώντας το πρωτόκολλο δεν ήταν σε θέση να παρευρεθούν στην τελετή. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

Ο ΚΟΑ εκπροσωπήθηκε με τον πρόεδρο Γιάννη Ιωάννου, την αντιπρόεδρο Κάλλη Χατζηιωσήφ, τα μέλη του Δ.Σ. Ανδρέα Παπαλλή, Ρίκκο Παττίχη, Κωνσταντίνα Παφίτη, Χαράλαμπο Μιρή και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Βάσο Κουτσιούντα.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας Γιώτης Ιωαννίδης και τα μέλη του Ε.Σ., όπως και ο νέος πρόεδρος της Παρα-Ολυμπιακής Επιτροπής, Ανδρέας Γεωργίου.

Από το εξωτερικό, αποκλειστικά για να τιμήσουν με την παρουσία τους τη γιορτή των Αρίστων έφθασαν ο πρόεδρος της AIPS Europe, Τσαρλς Καμενζούλι από τη Μάλτα, ο αντιπρόεδρος της AIPS Europe, Γκιόργκι Ζόλοσι από την Ουγγαρία, ο β. γενικός γραμματέας της AIPS Europe, Νάιντεν Τοντόροφ από τη Βουλγαρία και τα μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικογράφων Άλεξ Γκλιβίνσκι (Ουκρανία), Ζούραμπ Ταλακβάντζε (Γεωργία), Ασπασία Βελονάκη (Ελλάδα), Γκάσπερ Μπολχάρ (Σλοβενία). Τον ΠΣΑΤ εκπροσώπησε τετραμελής αποστολής, με επικεφαλής τον α΄ αντιπρόεδρο Μάνο Σταραμόπουλο.

Στην τελετή παρευρέθηκαν πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών Cyta και ΡΙΚ, εκπρόσωποι 22 αθλητικών Ομοσπονδιών και φορέων και εκατοντάδες θεατές.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Δείτε επίσης:

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης