Ανακοίνωση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για τα πορίσματα σε Σκοποβολή, Τζούντο και «κόκκινους φακέλους», ενώ όπως σημειώνεται αποφασίστηκε να διοριστούν δύο ερευνώντες λειτουργοί για να εξεταστούν καταγγελίες εναντίον των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η ανακοίνωση:
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας και προστασίας του Αθλητισμού σε συνεδρία της ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2023 αποφάσισε για τα τρία πορίσματα (Σκοποβολής — Τζούντο — Κόκκινοι φάκελοι) τα πιο κάτω:
1 . ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Το πόρισμα του Ερευνώντο λειτουργού ημερομηνίας 21.11.2Ο23 υιοθετείται από την Επιτροπή στην ολότητα του.
Το πόρισμα να παραδοθεί στον Έντιμο κύριο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το πόρισμα ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον δυο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΟΚ και εναντίον ενός τεχνικού Συμβούλου της ΣΚΟΚ.
2. ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ
Το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών ημερομηνίας 18.11.2Ο23 υιοθετείται από την Επιτροπή στην ολότητα του.
Το πόρισμα να παραδοθεί στον Έντιμο κύριο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από το πόρισμα ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον τεσσάρων ατόμων ήτοι τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τζούντο και ενός τεχνικού Διευθυντή.
3. ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ
Το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών για στις «κόκκινους φακέλους», ημερομηνίας 21/11/13, υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στην ολότητα του.
Το πόρισμα θα παραδοθεί στον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Από το πόρισμα προκύπτει πιθανή παραβίαση των προνοιών του Περί
Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου του 2017 (Ν. αναφορικά με την υποχρέωση αναφοράς και/ή παροχής πληροφοριών στις την Επιτροπή. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι όλοι οι «κόκκινοι φάκελοι» είχαν παραδοθεί άμεσα κατά τον ουσιώδη χρόνο από την ΚΟΠ στις διερεύνηση στις αστυνομικές αρχές.
Η Επιτροπή μελετώντας την μαρτυρία που της έχει παραδοθεί ως μέρος του πορίσματος διαπίστωσε ότι ενδεχομένως να προκύπτει και παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας, θέμα το οποίο θα παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για εξέταση.
4. Τα πορίσματα θα παραδοθούν στον Έντιμο κύριο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.
5. Η Επιτροπή αποφάσισε να διορίσει δυο ερευνώντες λειτουργούς για να εξετάσουν καταγγελίες εναντίον των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) σε σχέση με όσα λέχθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων.