Του
Χρίστου Τζιοβάνη
Το Πρωτάθλημα CYTA «φωνάζει» για ριζικές αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του. Τόσο η ΚΟΠ όσο και τα σωματεία θα πρέπει να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές.
Το πρωτάθλημα μέχρι τώρα διεξάγεται σε δύο φάσεις με τη συμμετοχή 14 ομάδων. Στην πρώτη φάση (26 αγωνιστικές) οι ομάδες αναμετριούνται μεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Μετά το πέρας της Α’ φάσης οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους και αγωνίζονται μεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Ο Α’ όμιλος αποτελείται από τις έξι πρώτες, οι οποίες θα παλέψουν για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο Β’ όμιλος αποτελείται από τις υπόλοιπες οκτώ ομάδες, όπου γίνεται η μάχη για αποφυγή του υποβιβασμού.
Η αλήθεια να λέγεται στον Α’ όμιλο υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός και ενδιαφέρον τόσο για τον τίτλο όσο και για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Φέτος για παράδειγμα από τις έξι ομάδες στον Α’ όμιλο (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Ομόνοια, Άρης, Πάφος FC) μόνο η Ανόρθωση ουσιαστικά ήταν αδιάφορη βαθμολογικά. Δύο αγωνιστικές απομένουν πριν από το φινάλε και όπως όλα δείχνουν τόσο ο τίτλος όσο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα κριθούν με δραματικό τρόπο.
Από εκεί και πέρα, όμως όσο ενδιαφέρον, ανταγωνιστικός και αμφίρροπος είναι ο Α’ όμιλος τόσο ανιαρός είναι ο Β’ όμιλος, ο οποίος κακά τα ψέματα προκαλεί… βαρεμάρα και για αυτό το λόγο το Πρωτάθλημα CYTA σαφώς και «φωνάζει» για ριζικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής!
Με το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης στον Β΄όμιλο λοιπόν, οι μισές ομάδες (Απόλλων, Εθνικός Άχνας, ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα) ήταν βαθμολογικά αδιάφορες, καθώς δεν κινδύνευαν.
Έτσι, οι υπόλοιπες τέσσερις (Καρμιώτισσα, Δόξα, Οθέλλος, ΑΕΖ) ήταν ουσιαστικά οι ομάδες που θα έδιναν τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Έτσι, λοιπόν το αποτέλεσμα ήταν από την αρχή της δεύτερης φάσης στον Β’ όμιλο να βλέπουμε αρκετά παιχνίδια – αγγαρεία και χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.
Το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η μείωση των ομάδων σε κάθε κατηγορία. Δέκα ομάδες είναι ίσως η καλύτερη επιλογή με τέσσερις γύρους, όπου οι ομάδες θα αγωνίζονται μεταξύ τους από τέσσερις φορές, δύο εντός και δύο εκτός έδρας. Επίσης, η τελευταία ομάδα να υποβιβάζεται αυτόματα και να ανεβαίνει αυτόματα η πρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας. Επίσης, η προτελευταία ομάδα του Πρωταθλήματος CYTA να παίζει αγώνες μπαράζ παραμονής / ανόδου με τη 2η της Β’ Κατηγορίας.
Φανταστείτε λοιπόν, πόσο ανταγωνιστικές θα γίνουν όλες οι κατηγορίες! Με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των αγώνων – αγγαρεία χωρίς ενδιαφέρον, καθώς όλες οι ομάδες θα «καίγονται» για βαθμούς.
Ταυτόχρονα συγκεκριμένες αλλαγές θα βοηθήσουν αρκετά και στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων σε κάθε κατηγορία. Όταν μία ομάδα είναι βαθμολογικά αδιάφορη, τότε ναι, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να «στήσει» παιχνίδια.