Το ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να νιώθουν ασφάλεια μέσα στα γήπεδα είναι ευνόητο και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Αυτό, άλλωστε, ισχύει για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη.
Η ιδιομορφία του ποδοσφαίρου, ως άθλημα που παίζεται ενώπιον πολλών θεατών, δεν αποτελεί άλλοθι για οποιονδήποτε προβαίνει σε επιθέσεις κατά των παικτών.
Πρόκειται για θέμα το οποίο συζητήθηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΠΑ.Σ.Π. και η FIFPRO, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Βουλή επικύρωσε τη σύμβαση του «Σεν Ντενί», με μία απόφαση που καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και για να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια απαιτείται στενή συνεργασία, βούληση και αποφασιστικότητα, χωρίς την παραμικρή έκπτωση. Πέραν από τη λήψη των όποιων μέτρων θα πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, ούτως ώστε να αντιληφθούν άπαντες πως περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τους ποδοσφαιριστές θα τιμωρούνται αυστηρά.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του ΠΑ.Σ.Π., ως συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών. Ο Σύνδεσμος πρέπει να έχει «φωνή» στη λήψη των αποφάσεων και προπάντων να επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα για να μπορούν τα μέλη του να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας. Θα πρέπει, επίσης, να δείξει πυγμή σε περιπτώσεις που κινδυνεύουν ποδοσφαιριστές και να αντιδρά δυναμικά, με μέτρα που θα «πονέσουν» και όχι απλώς με ανακοινώσεις ή δηλώσεις.
Οι ποδοσφαιριστές είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στο άθλημα και οφείλουν να το δείχνουν πάντα και παντού προκειμένου να μη γίνονται έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε…
Γιώργος Χατζηαντώνης