Του
Χρίστου Τζιοβάνη
Η δημιουργία του Κόνφερενς Λιγκ (σ.σ. Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ, όπως είχε ονομαστεί αρχικά) το 2021 είχε ποικίλες αντιδράσεις από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Υπήρχαν αμφιβολίες από αρκετές ομάδες αναφορικά με το επίπεδο της διοργάνωσης. Ουσιαστικά το Κόνφερενς Λιγκ θα αποτελούσε κάτι σαν… τρίτη κατηγορία και θα ήταν κατώτερη διοργάνωση από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ τόσο σε θέμα κύρους όσο και σε όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι και τα έσοδα. Κακά τα ψέματα, το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ενώ και επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ είναι επίσης ψηλό.
Πλέον το Κόνφερενς Λιγκ φέτος έχει μπει στον πέμπτο χρόνο ζωής και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί τη διοργάνωση των μικρότερων ομάδων της Ευρώπης για διάκριση. Σαφώς και λαμβάνουν μέρος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα συλλόγων, αλλά στην πλειοψηφία η διοργάνωση αποτελείται από μικρότερες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι κυπριακές. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ομάδες μας μπορούν να ελπίζουν τουλάχιστον στην πρόκριση από τη League Phase του Κόνφερενς Λιγκ.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη μπορεί να… «απέχουν» έτη φωτός από αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ και έχουν και απόσταση από τα αυτά του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά για ομάδες όπως οι κυπριακές είναι εξαιρετικά.
Με λίγα λόγια λοιπόν, η UEFA έχει δημιουργήσει μία διοργάνωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μικρότερων ομάδων, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν αυξημένες ελπίδες να αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πέραν των προκριματικών φάσεων.