Η εποχή του covid 19 δεν λέει να τελειώσει με όλο τον πλανήτη να υφίσταται τη μάστιγα χωρίς για την ώρα να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει.
Όλοι περιμένουν την εμφάνιση ενός εμβολίου που θα κριθεί ασφαλές για τον άνθρωπο. Για την ώρα παρά τα όσα δημοσιεύονται δεν υπάρχει τίποτα το σίγουρο.
Ο αθλητισμός εχει πληγεί σε εντονότατο βαθμό. Ειδικά στο ποδόσφαιρο οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Το γεγονός ότι τα ματς ανά το παγκόσμιο διεξάγονται χωρίς κόσμο ή στην καλύτερη περίπτωση με ένα μικρό αριθμό θεατών αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης σε κάθε χώρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της μεγέθους της φθοράς του αθλήματος.
Υπάρχει όμως ένα θέμα τεράστιας σημασίας. Το πώς βιώνουν αυτό το βάσανο οι ποδοσφαιριστές. Πέρυσι λόγω της εμφάνισης της πανδημίας όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα διέκοψαν και μετά ξανάρχισαν –κάποια όπως και το δικό μας δεν ξανάρχισαν- με αποτέλεσμα να αγωνίζονται οι άνθρωποι όλο το καλοκαίρι και σχεδόν χωρίς ανάσα μπήκαν στη νέα χρονιά –οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Πειραιώς για παράδειγμα πάνε… τρένο- όπου αγωνίζονται στα πρωταθλήματα των χωρών τους, στις διασυλλογικές Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στις Εθνικές ομάδες. Θυμίζουμε ότι έρχεται το Europa Conference League (UECL), από τη σεζόν 2021-22.ενω υπάρχει σκέψη από τη ΟΥΕΦΑ για τη δημιουργία του European Premier League,όπου θα αγωνίζονται οι κορυφαίοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι!
Οι της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ στο βωμό του χρήματος και τους κέρδους σπρώχνουν συνεχώς τους ποδοσφαιριστές σε εξοντωτικά προγράμματα χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη τους υπόσταση και χωρίς να νοιάζονται ποσώς για την υγεία τους. Όλα αυτά που υφίστανται τώρα όλο αυτό το υπερφόρτωμα, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι στο βραχυπρόθεσμο μέλλον θα τους δημιουργήσουν διαφόρων ειδών προβλήματα.
Είναι έντονες οι φωνές ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αλλά οι καρεκλοκένταυροι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ κωφεύουν. Η υγεία των αθλητών λόγω της απήχησης που έχει το λαϊκότερο των αθλημάτων γίνεται –στον πιο έντονο της βαθμό- αντικείμενο εκμετάλλευσης και υπερκερδοφορίας για λίγους.
Το θεμελιώδες δικαίωμα της νεολαίας, είτε σε επίπεδο άσκησης, είτε ψυχαγωγίας, έχει μετατραπεί ειδικά τώρα στη εποχή covid 19 σε στυγνή επιχείρηση.
Ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, Τόμας Τούχελ, άσκησε πρόσφατα έντονη κριτική στο πολύ βεβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο βάζει σε κίνδυνο την σωματική υγεία των ποδοσφαιριστών και τους αφήνει πιο εκτεθειμένους στους τραυματισμούς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων, εξαιτίας βεβαίως των ανακατατάξεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οι ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν σε τρεις διαδοχικές εβδομάδες.
Ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος βλέπει αυτή την επιβάρυνση να προκαλεί τραυματισμούς όπως αυτός του Νεϊμάρ, άσκησε έντονη κριτική για το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν να αντιμετωπίσουν (και) οι παίκτες του.
«Θα σκοτώσουμε τους παίκτες, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση» υποστήριξε (εύλογα) ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, επισημαίνοντας ακόμα ότι «οι καλύτεροι παίκτες δεν σταματούν ποτέ, γιατί έχουν αγώνες με τους συλλόγους και τις εθνικές τους ομάδες! Δεν μπορούν να προπονηθούν όπως πρέπει και γι’ αυτό είναι πιο εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς».
Με αφορμή το τι λέγεται για τη δημιουργία European Premier League, ο Τόνι Κρόος τόνισε την δυσαρέσκεια του σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η FIFA και η UEFA τους ποδοσφαιριστές.
«Στο τέλος της ημέρας όλοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε μαριονέτες της FIFA και της UEFA. Διοργανώσεις όπως το Nations League ή η ίδρυση του European Premier League, σχεδιάζονται για να απορροφήσουν τα πάντα οικονομικά, και φυσικά να απορροφήσουν τα πάντα από κάθε παίκτη. Τέτοιες διοργανώσεις είναι σίγουρα συναρπαστικοί όσον αφορά τον αθλητισμό. Ωστόσο, εάν οι κορυφαίοι σύλλογοι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον μόνο στο European Premier League, οι μικρότερες ομάδες θα εξαφανιστούν. Καλύτερα ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε τώρα. Έχουν ήδη «κορυφαία» προϊόντα..», δήλωσε χαρακτηριστικά στο podcast, «Einfach mal Luppen» ο Γερμανός μέσος των Μαδριλένων.
Πέραν τούτων των φωνών υπάρχουν και άλλες που βλέπουμε κατά καιρούς επί του ίδιου θέματος. Και ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ για παράδειγμα είχαν μιλήσει για αυτό το θέμα της φόρτωσης των παικτών.
Εκτός από το κεφαλαιώδες θέμα της υγείας των ποδοσφαιριστών –για τη οποία οι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ κατά τα άλλα…κόπτονται όπως υποκριτικά λένε- είναι και ένα άλλο ερώτημα. Με όλη αυτή την κατάσταση θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα με βάση τα αρχικά πλάνα; Η ακόμη χειρότερα θα τελειώσουν …γενικώς; Για παράδειγμα εδώ στην Κύπρο είναι κανείς σίγουρος ότι θα τελειώσει το πρωτάθλημα με βάση την προκήρυξη; Υπάρχει κανείς που θεωρεί εκτός πραγματικότητας το σενάριο το πρωτάθλημα να τερματιστεί για παράδειγμα χωρίς τη διεξαγωγή πλέι οφ;
Η ακόμη υπάρχει κανείς που θεωρεί απίθανο το σενάριο της διακοπής ακόμη και κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου;