Ο λόγος φυσικά για του Κύπριους διαιτητές και το VAR.
Αρχικά να ξεκαθαριστεί, ότι η απόλυτη γενίκευση και ισοπέδωση δεν είναι χαρακτηριστικό μας. Υπάρχουν όμως σαφέστατα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν και τα οποία προκαλούν έντονο προβληματισμό τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και της διαιτησίας.
Πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα όσον αφορά στα της διαιτησίας και πρέπει να είναι ριζικά. Διότι εδώ και πολλά χρόνια κόσμος, διοικήσεις κ.ο.κ σε πολλούς αγώνες κατά την διάρκεια της χρονιάς έχουν εντονότατα παράπονα από την διαιτησία.
Κάποια παράπονα είναι φυσικά ”αδικαιολόγητα” και γίνονται στο πλαίσιο της μη-αποδοχής μιας οδυνηρής ήττας ή ακόμη και ”αποπροσανατολισμού” αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι υπαρκτά και απόλυτα δικαιολογημένα.
Είχαν μέσα στη χρονιά ακουστεί από πλευράς Κυπρίων διαιτητών για την έλευση ξένων. Ο κόσμος και οι ομάδες μετά τα συνεχή και αρκετά λάθη ήταν δικαιολογημένο και επόμενο να ζητήσουν ξένους, θέλοντας να νιώθουν πιο ”ασφαλείς”. Όταν σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται σωστά κάτι, δεν είναι λογικό μετά να απορούμε γιατί φέρνουν άλλους να την κάνουν.
Όσον αφορά στο VAR, και στο πλαίσιο της μη-ισοπέδωσης, ναι έγιναν πολλά και τρανταχτά λάθη φέτος, που σε πολλές περιπτώσεις σε έκαναν να απορείς για την ίδια την χρησιμότητα του VAR !
Πρέπει όμως να υπάρξει πίστωση χρόνου αφού είναι ένα σχετικά νέο σύστημα το οποίο μέσω περαιτέρω τεχνολογικής υποστήριξης και ανάπτυξης καθώς και περαιτέρω εκπαίδευσης του προσωπικού μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά !
Οι μεγάλες αλλαγές, θέλουν τόσο διαφάνεια όσο και εμπιστοσύνη. Να δείξουμε λοιπόν όλοι -και πάλι- εμπιστοσύνη στην Κυπριακή διαιτησία και αυτή όμως με την σειρά της να αποδείξει μέσα στο γήπεδο ότι την αξίζει.
Διότι κάθε χρόνο η δυσφορία στον κόσμο και όχι μόνο μεγαλώνει προς τους διαιτητές και τώρα με το VAR τα πράγματα δυστυχώς δεν βελτιώθηκαν όσο θα έπρεπε. Με το αίσθημα λοιπόν αυτό να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, είτε αλλάζουν, είτε… ”βουλιάζουν”.