HomeΔΙΕΘΝΗ«Χιονοστιβάδα» εξελίξεων...

«Χιονοστιβάδα» εξελίξεων…

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή λίγκα και ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, θα είναι αντιπρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ ανέφερε για τη νέα διοργάνωση ότι «θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη». «Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ανέφερε από πλευράς του ότι οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια.

«Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι», σημείωσε.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) υπέβαλε σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Αντρέα Ανιέλι. Η αποχώρηση του «ισχυρού άνδρα» της Γιουβέντους από την ECA επιβεβαιώνει ότι το χάσμα μεταξύ των 12 συλλόγων που υπογράφουν για τη δημιουργία μίας «κλειστής» διοργάνωσης και των υπολοίπων μεγαλώνει.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, αλλά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχώρησαν από την ECA, ενώ παράλληλα ο εκτελεστικός διευθυντής του αγγλικού συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ, παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στην UEFA.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία δια στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της, Χανς-Γιοακίμ Βάτσκε, γνωστοποίησε ότι απέρριψε την πρόταση να ενταχθεί στη Super League μένοντας πιστή στην UEFA.

Η δομή της ευρωπαϊκής Super League

Η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο ποδόσφαιρο, έχει προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό και αισιοδοξία.

Οι πρώτες στιγμές της ευρωπαϊκής Super League, περνούν στην ιστορία του ποδοσφαίρου και πλέον, μένει να διαπιστωθεί, κατά πόσο ένα τέτοιο υπέρ-πρωτάθλημα, θα βοηθήσει το λαοφιλέστερο παιχνίδι και με ποιούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 12 ιδρυτικά μέλη, στα οποία θα προστεθούν ακόμη, τρεις από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Και για να διεξαχθεί η Super League, θα υπάρχουν σε ετήσια βάση πέντε επίτιμοι προσκεκλημένοι.

Οι 20 ομάδες που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο, θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των δέκα, που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτάθλημα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις, θα προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ ο 4ος και ο 5ος από κάθε όμιλο θα παίζουν διπλούς αγώνες, προκειμένου να συμπληρωθεί η τελική οκτάδα.

Ο τελικός της διοργάνωσης, θα διεξάγεται τον Μάιο σε ουδέτερο έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Super League θα αρχίζει τον Αύγουστο.

Όσον αφορά στις αγωνιστικές των δύο ομίλων, θα διεξάγονται τις καθημερινές, έτσι ώστε οι ομάδες να συμμετέχουν κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα.

Σύσκεψη της UEFA

H UEFA καλεί σήμερα σε σύσκεψη ομοσπονδίες και λίγκες για να καθορίσουν την αντίδραση τους.

Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται, σε αυτή τη σύσκεψη, να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Πρόθεση της σύσκεψης αυτής να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κόντρα σε αυτή την κίνηση των ισχυρών ομάδων.

UEFA και FIFA φαίνεται ότι έχουν δίπλα τους τις ομοσπονδίες και τις λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών.

Πρέμιερ Λιγκ, Λα Λίγκα και Σέριε A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα θέτοντας τις ομάδες τους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου.

Πολλές αντιδράσεις

 Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League από αρχηγούς κρατών και επικεφαλής Kυβερνήσεων.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτησε την απόφαση των ομάδων της Ligue 1 να μην συμμετάσχουν στη δημιουργία της Super League.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα σχέδια για την European Super League θα είναι πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο «και στηρίζουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες για ν` αναλάβουν δράση».

Το τμήμα αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της νεσοσυσταθείσας ευρωπαϊκής Super League και αναφερόμενος στο θέμα, ο Πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, σχολίασε, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «El Partizado de Cope» είπε ότι είναι απλώς θέμα χρημάτων.

«Ήταν απαραίτητο να σκεφτούμε τι είναι το ποδόσφαιρο, τι σημαίνει, ποια είναι η ουσία αυτού του τόσο όμορφου αθλήματος. Έπρεπε να σκεφτούμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Η Super League είναι μια επιλογή, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως, για παράδειγμα, ένα Super Club World Cup, εναλλασσόμενο με το Μουντιάλ συλλόγων. Και είμαι περισσότερο υπέρ αυτού, παρά της Super League», πρόσθεσε.

«Μπλόκο» της Πρέμιερ Λιγκ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις.

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα, της ευρωπαϊκής Super League.

Στο μεταξύ, οι διοικούντες τη νεοσυσταθείσα ευρωπαϊκή Super League, ανακοίνωσαν ότι το συντομότερο δυνατό, θα προχωρήσουν στη δημιουργία και αντίστοιχης διοργάνωσης γυναικών.

«Το συντομότερο δυνατό, μετά την έναρξη της διοργάνωσης των ανδρών, θα αρχίσει επίσης μία Super League γυναικών, για να βοηθήσει την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και να το προχωρήσει όπως ποτέ άλλοτε», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης