Η τελετή έναρξης των 20ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Ανδόρα που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (26/05) στο Εθνικό Στάδιο (El Estadi National) άφησε άριστες εντυπώσεις και ήταν το καλύτερο «ορεκτικό» πριν την πρεμιέρα των αγώνων, που θα λάβουν μέρος οι αρκετοί αθλητές και αθλήτριες της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στη μεγάλη γιορτή των διοργανωτών συμμετείχαν πάνω από 1.000 αθλητές των εννιά μικρών κρατών της Ευρώπης, ανάμεσα τους και οι 183 αθλητές και αθλήτριες της κυπριακής αποστολής.
Στα επίσημα του γηπέδου βρέθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γεώργιος Χρυσοστόμου, μαζί με τον γενικό γραμματέα, Γιώτη Ιωαννίδη, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες από εκλεκτούς προσκεκλημένους όπως ήταν ο Έλληνας Σπύρος Καπράλος, ως μέλος της Διεθνούςς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στον επίλογο της ομιλίας του μίλησε στα καταλανικά με τον κόσμο να ενθουσιάζεται και να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Το δικό του μήνυμα για τους ΑΜΚΕ στην Ανδόρα έστειλε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.
«Αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο»
Η τελετή έναρξης «αγκαλιάστηκε» από τους κατοίκους της πρωτεούσας, που γέμισαν όλες τις διαθέσιμες κερκίδες του γηπέδου με χωρητικότητα 3,337 θέσεων. Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε με ένα μικρής διάρκειας βίντεο καλωσορίσματος. Ακολούθησε η είσοδος όλων των ομάδων στο γήπεδο. Πρώτη έκανε την εμφάνισή της η Ισλανδία και ακολούθησε το Λιχτενστάιν. Έπειτα ήταν η σειρά του Λουξεμβούργου να κάνει την εμφάνισή του. Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρχαν πολλά άτομα στην κερκίδα από το Λουξεμβούργο που ξεσηκώθηκαν με τους αθλητές και τις αθλήτριές τους. Η Μάλτα ήταν η επόμενη χώρα που παρέλασε και ακολούθησε το Μονακό. Τη «σκυτάλη» πήρε το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια το Σαν Μαρίνο, με την Κύπρο να κάνει και αυτή την είσοδό της με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ στην οθόνη αναγραφόταν στα ελληνικά η λέξη καλωσορίσατε.
Η κυπριακή αποστολή κρατούσε πολλές σημαίες της χώρας μας, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να απολαμβάνουν στο μέγιστο την στιγμή. Η παρέλαση των χωρών έκλεισε με τη διοργανώτρια των ΑΜΚΕ, Ανδόρα, με το κοινό να ξεσηκώνεται και να ανάβει τα φλας των κινητών, φτιάχνοντας μία καταπληκτική ατμόσφαιρα.
Οι κυριότερες στιγμές της βραδιάς
Μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ένας γερανός σήκωσε στον αέρα οκτώ γυναίκες που ήταν δεμένες με σχοινιά και έκαναν εντυπωσιακές χορευτικές κινήσεις. Η βραδιά έκλεισε με το άναμμα της φλόγας, σε μία πολύ όμορφη διαδικασία που θύμισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποκορύφωμα ήταν τα πυροτεχνήματα στο κλείσιμο της εκδήλωσης, που έκαναν στην κυριολεξία τη νύχτα μέρα! Δεν ήταν τα συνηθισμένα πυροτεχνήματα, αλλά πολύ πιο εντυπωσιακά και διήρκησαν αρκετά λεπτά με τον θόρυβο να είναι εκκωφαντικός και τον θαυμασμό του κόσμου μεγάλο. Με την άψογη οργάνωση της τελετής έναρξης και με το πλούσιο πρόγραμμα της βραδιάς η Ανδόρα σίγουρα πήρε άριστο βαθμό σ’ αυτό το κομμάτι, ανεβάζοντας το επίπεδο ενόψει και των επόμενων ΑΜΚΕ που θα γίνουν σε δύο χρόνια στο Μονακό.
Με τη λήξη της τελετής έναρξης των ΑΜΚΕ, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον πλατινένιο της χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου και στον χρυσό χορηγό Logicom.
Θεόδωρος Κόμπος (Απεσταλμένος ΕΑΚ)