Σαν σήμερα στις 16 Ιανουαρίου το 2005, ο αξέχαστος Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε μέλος του Ολυμπιακού Πειραιώς και εμφανίστηκε στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου αποθεώθηκε, πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ηρακλή.
Πελε, Σόκρατες, Κατερίνα Θάνου, Κώστας Κεντέρης, Ριβάλντο αποτελούν μέλη του Ολυμπιακού Πειραιώς μαζί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στα βιβλία του συλλόγου σαν σήμερα στις 16 Ιανουαρίου 2005.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εισαγάγει το σύστημα των μελών, με το οποίο κάθε φίλαθλος μπορούσε να γραφτεί και να αποκομίσει ορισμένα προνόμια, στηρίζοντας με κάποιο αντίτιμο τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Για να δώσει ώθηση στη διαδικασία, συχνά πυκνά η διοίκηση διενεργούσε events με παίκτες διαφόρων τμημάτων της ομάδας που εγγράφονταν μέλη του συλλόγου ή ακόμα και με διάφορες άλλες προσωπικότητες από την Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2005, όμως, συνέβη κάτι μοναδικό. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα για πρώτη φορά για κάποιον… επαγγελματικό λόγο μετά από τους αγώνες της Νάπολι κόντρα στον ΠΑΟΚ το 1988 για το Κύπελλο UEFA. Ήρθε για να παραλάβει κι αυτός την κάρτα μέλους του!
Η άφιξή του πραγματοποιήθηκε 3 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση. Η εικόνα που αντίκρισαν οι φίλαθλοι την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου ήταν αν μη τι άλλο σοκαριστική. Ένας αναμαλλιασμένος Αργεντινός, εξαιρετικά παχύσαρκος, με μουστάκι που έφτανε μέχρι το προγούλι.
Αν κάποιος δεν γνώριζε για την καριέρα του, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο. Αρχικά βρέθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για εκδήλωση με παλαιμάχους των Πειραιωτών.
Την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι με τον Ηρακλή για την 15η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, θα παρευρισκόταν στο Red Store όπου ως προσκεκλημένος του Ομίλου Εταιριών Γλου και της Puma θα υπέγραφε αυτόγραφα στους φίλους των «ερυθρολεύκων».
Στο κατάστημα του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προκλήθηκε πανικός για τον 46χρονο βετεράνο, ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε ξυρίσει το μουστάκι του.
«Κάποτε η μητέρα μου μού είπε ότι είμαι καλύτερος από τον Πελέ», ήταν η απάντηση σε ερώτηση που του έκανε ένας από τους θαυμαστές του.
Το κεντρικό event θα διεξαγόταν λίγες ώρες αργότερα, στον αγωνιστικό χώρο του φαληρικού γηπέδου. Για πρώτη φορά από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα μερικούς μήνες νωρίτερα, ο Ριβάλντο δεν ήταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό όνομα στην Ελλάδα.
Όταν ο Μαραντόνα κατέβηκε στη φυσούνα που οδηγούσε στον αγωνιστικό χώρο, ο «Ρίμπο» του έσφιξε το χέρι και τον πήρε αγκαλιά, αφού οι δυο τους είχαν καλή σχέση από παλιά.
Ο Αργεντινός χαιρέτισε και τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού, ορισμένους επισήμους που είχαν βρεθεί για να τον δουν από κοντά, όπως ο Παναγιώτης Φασούλας, και στη συνέχεια ήρθε η ώρα για την αποθέωση.
Όταν βγήκε στο χορτάρι, σείστηκε το γήπεδο. Οι δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων που βρέθηκαν στις κερκίδες φώναζαν το όνομά του και δεν πτοήθηκαν από την εικόνα του ειδώλου.
Ο Μαραντόνα ξεσήκωσε το πλήθος φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός» για να πάρει την απάντηση «Μαραντόνα είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα».
Ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου, Σωκράτης Κόκκαλης, παρέδωσε μία τιμητική πλακέτα στον Μαραντόνα, μία φανέλα της ομάδας με το όνομά του και τον αριθμό 10 στην πλάτη και φυσικά την κάρτα μέλους του.
Τα φλας των φωτογράφων άστραφταν διαρκώς, μέχρι Κόκκαλης και Μαραντόνα να αποχωρήσουν από το χορτάρι, για να αρχίσει το παιχνίδι με τον Ηρακλή.
Οι Πειραιώτες πήραν ώθηση από τον Μαραντόνα και έφτασαν στη νίκη με 1-0 χάρη σε πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αν και 3 μέρες αργότερα ηττήθηκαν από τον ίδιο αντίπαλο με το ίδιο σκορ στο «Καυτανζόγλειο», για το Κύπελλο Ελλάδας.
Η παρουσία του Μαραντόνα φαίνεται πως έφερε γούρι στον Ολυμπιακό που στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε δεύτερο σερί νταμπλ. Το καλοκαίρι του 2006 βρέθηκε ξανά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αυτήν τη φορά για τη φιέστα τίτλου του επόμενου πρωταθλήματος του Ολυμπιακού Πειραιώς. Τα υπόλοιπα σημαντικά αθλητικά γεγονότα σαν σήμερα:
2007: «Έφυγε» ο Πάρσονς
Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 66 ετών ο Αμερικανός οδηγός αγώνων NASCAR, Μπένι Πάρσονς. Το 1973 κέρδισε το NASCAR Winston Cup ενώ στην συνέχεια ήταν εκφωνητής και αναλυτής στο TBS, ESPN, NBC και TNT.
2005: Αποθεώθηκε…
Ο αξέχαστος Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε μέλος του Ολυμπιακού και εμφανίστηκε στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου αποθεώθηκε, πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ηρακλή.
2002: Θρύλος της πυγμαχίας
Πέθανε ο Αμερικανός πυγμάχος, Καρλ «Μπόμπο» Όλσον, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών από το 1953 μέχρι το 1955 και κράτησε τον τίτλο περισσότερο από κάθε άλλον πυγμάχο της κατηγορίας κατά την δεκαετία του ‘50.
2000: Επίτευγμα!
Ο Έλλαδίτης Νίκος Νταμπίζας πέτυχε το 5ο του γκολ στον αγώνα της Νιούκαστλ με τη Σαουθάμπτον και έγινε ο πρώτος αμυντικός της ομάδας του από το 1893 που σκόραρε σε δύο συνεχόμενους αγώνες.
1999: Διπλή επιτυχία
Η Αυστριακή Κορίν Ρέι-Μπέλετ, που δεν κέρδισε ποτέ προηγουμένως σε αγώνα, έγινε η πρώτη σκιέρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που νίκησε σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα (downhill και super giant slalom) σε μια ημέρα.
1998: Γυναικεία υπόθεση
Τρεις δικαστίνες, οι Χριστοφορή Μπακατσέλου, Μαρία Γαλάνη και Κατερίνα Πάνταινα, άρχισαν τη θητεία τους στην ΕΠΑΕ ως μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αθλητικής διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
1998: Ολική ανατροπή
- :
Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδας κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Περθ της Αυστραλίας νικώντας τον Καναδά με 10-9 στην παράταση, ενώ τρία λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα έχανε με 4-8.
1973: Σούπερ Καπ Ευρώπης
Καθιερώθηκε στην Ευρώπη ο θεσμός του Κυπέλλου Φιλίας & Αλληλεγγύης των Εθνών, γνωστό ως Σούπερ Καπ, που είναι ο αγώνας ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο.
- :
1954: Η… απόδραση του φύλακα!
Μπορεί ένας φύλακας να… αποδράσει από τις φυλακές; Μπορεί, όταν μιλάμε για την Ανατολική Γερμανία, όπου και οι υπολογαχοί ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Πολύ περισσότερο όταν ο συγκεκριμένος υπολοχαγός ήταν διάσημος αθλητής από αυτούς που κοσμούσαν την αθλητική βιτρίνα της μικρής σε έκταση και πληθυσμό χώρας, αλλά πλούσιας σε αθλητικές διακρίσεις.
Ο λόγος για τον δισκοβόλο Βόλφγκανγκ Σμιτ που γεννήθηκε σαν σήμερα στο Ανατολικό Βερολίνο το 1954. Από νέος ο θηριώδης (ύψος 1μ99 και βάρος 115 κιλά) αθλητής επιδόθηκε στη δισκοβολία, κατά κύριο λόγο και στη σφαιροβολία.
- :
1936: Τεχνολογία…
Χρησιμοποιήθηκε η πρώτη κάμερα photo finish στο Hieleah Race Track της Φλόριντα.
1911: Γεννήθηκε ο Λαπεμπί
Γεννήθηκε ο Ροζέρ Λαπεμπί, Γάλλος ποδηλάτης. Το 1937 κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας. Το 1933 αναδείχτηκε πρωταθλητής Γαλλίας. Πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1996.
1911: Το άστρο του Σουμπίρ
Γεννήθηκε ο Βιμ Σουρμπίρ στο Αϊντχόφεν. Ολλανδός δεξιός αμυντικός Μέλος της «χρυσής ομάδας» του Αγιαξ (περίοδος 1959-77) με τον οποίο κέρδισε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971-73). Διακρίθηκε για τις γρήγορες επεμβάσεις του και τις συχνές του προωθήσεις στην επίθεση. Στην εθνική ομάδα έπαιξε σε 60 αγώνες (περίοδος 1966-79) και σημείωσε τρία γκολ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στο οποίο η Ολλανδία έφθασε μέχρι τον τελικό και σ΄ αυτό του 1978.
1896: Με πέντε παίκτες
Διεξάχθηκε το πρώτο κολεγιακό παιχνίδι μπάσκετ με πέντε παίκτες (Σικάγο – Άιοβα15-12) στην Άιοβα Σίτι. Μέχρι τότε οι ομάδες χρησιμοποιούσαν από εννιά παίκτες.