HomeΚυπριακό ΠοδόσφαιροΔεν υπάρχουν δικαιολογίες για τους κακοπληρωτές

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τους κακοπληρωτές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης κατηγορητηρίωνκατά των ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών για φορολογικές οφειλές προς το κράτος ύψους €35,5 εκατομμυρίων.

Όταν ολοκληρωθούν τα κατηγορητήρια, το Τμήμα Φορολογίας θα απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας τη λήψη νομικών μέτρων.

Τα νομικά μέτρα θα αφορούν όλες τις ποδοσφαιρικές εταιρείες που δεν εξοφλούν τα χρέη τους, ωστόσο, αρχή θα γίνει με τα σωματεία που έχουν τις μεγαλύτερες οφειλές.

Είναι ενθαρρυντική εξέλιξη αυτή, αλλά το παρελθόν είναι τέτοιο που οι επιφυλάξεις του φίλαθλου κοινού για το κατά πόσο θα προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τα πράγματα είναι έντονες.

Το ποσό συσσωρεύθηκε αφού το κράτος επί σειρά ετών κλείνει τα μάτια στο φαινόμενο της μη συμμόρφωσης σωματείων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του κράτους. Η μη τήρηση των συμφωνιών των όρων του τρόπου αποπληρωμής των οφειλών, (των διακανονισμών όπως ονομάζονται), αποτελεί κανόνα που τα πλείστα σωματεία τηρούν με ευλάβεια.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας υπερασπιζόμενος τα σωματεία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καλώ όλους να προσεγγίσουν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τις ομάδες και τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν λύσεις, έχοντας κατά νου όχι μόνο στο πόσα χρωστά το ποδόσφαιρο στο κράτος αλλά και στο πόσα, σε ετήσια βάση, προσφέρει το άθλημα στην κοινωνία». Ναι, ετσι είναι, κε πρόεδρε. Το άθλημα προσφέρει στην κοινωνία. Όχι ο κάθε παράγοντας που διοικεί με την αβάντα του κράτους.

Ζητά ο πρόεδρος σεβασμό προς τις ομάδες και τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν λύσεις. Ανάμεσα στους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν λύσεις είναι (υποθέτουμε, με βάση τα λεγόμενα του προέδρου) και οι παράγοντες. Καλά τόσα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι γιατί δεν βρήκαν λύσεις και χρωστούν τα «μαλλιοκέφαλα» τους ; Τι τους εμπόδιζε να το κάνουν;

Όσον αφορά στον σεβασμό που επικαλείται ο πρόεδρος προς τους παράγοντες, το ερώτημα είναι εύλογο. Ποιο σεβασμό άραγε έδειξαν οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια ως πολίτες αυτού του κράτους απέναντι στους νόμους, απέναντι στο φίλαθλο κοινό και απέναντι στο ίδιο το άθλημα;

Δηλώσεις επί του θέματος έγιναν και από τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΟΠ Χάρη Λοιζίδη, που είπε και τα εξής:
«Το κάθε σωματείο η κάθε ποδοσφαιρική εταιρεία έχει το δικαίωμα να προσφύγει στις διαδικασίες που της δίνει το κράτος για να έρθουν σε διακανονισμό. Η Ομοσπονδία θα είναι αρωγός για να βοηθήσουμε τα σωματεία.
Όλα αυτά με την έγκριση του εφόρου. Αυτό που ενοχλεί είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων. Από τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Ουδέποτε είδαμε να δημοσιοποιούνται ονόματα μεγάλων εταιρειών. Και σας στέλνω στο 2013 με κάποιες εταιρείες που τώρα είναι μια χαρά».

Μα κε Λοιζίδη σου διαφεύγει κάτι πολύ βασικό. Ότι τα σωματεία εδώ και χρόνια έχουν προχωρήσει σε ουκ ολίγους διακανονισμούς με το κράτος για τα οφειλόμενα ποσά, αλλά ποτέ δεν τους έχουν εφαρμόσει (όχι όλα).

Επίσης, το γεγονός ότι σωματεία «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τους νόμους του κράτους δεν ενοχλεί και ενοχλεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που το κάνουν;

Κατανοητή η προσπάθεια των αξιωματούχων της ΚΟΠ να υπερασπίσουν τα σωματεία. Πλην όμως άγαρμπη, αφού είναι άνευ επιχειρημάτων.

Το θέμα είναι απλό. Ή οι κακοπληρωτές πληρώνουν, ή αυτήν τη φορά υφίστανται τις συνέπειες του νόμου. Αυτό τουλάχιστον επιτάσσει το περί δικαίου αίσθημα.

Π.Π.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης