HomeΔΙΕΘΝΗΠογέτ: «Αν υπήρχε VAR οι μισοί από εμάς θα ήμασταν στη φυλακή»!

Πογέτ: «Αν υπήρχε VAR οι μισοί από εμάς θα ήμασταν στη φυλακή»!

Μεγάλη συνέντευξη, με τρομερές ατάκες, που αν μη τι άλλο θα συζητηθεί και στην Ελλάδα, παραχώρησε στους Times ο Γκουστάβο Πογέτ!

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής μας μίλησε στον Jonathan Northcroft για την περιπέτειά του στα μέρη μας, αναφέρθηκε, φυσικά, στο συμβόλαιό του, που δεν ανανεώθηκε ποτέ, ενώ είπε φοβερά πράγματα για το ταπεραμέντο των Ουρουγουανών, αλλά και τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, στα οποία, αν έπαιζε σήμερα, θα πήγαινε… φυλακή!

Συγκεκριμένα, για το θέμα της μη ανανέωσής του με τη «γαλανόλευκη», τόνισε: «Όταν τελείωσα με την Ελλάδα τον Μάρτιο, για να είμαι ειλικρινής τον πρώτο ενάμιση μήνα περίμενα να με καλέσουν για νέο συμβόλαιο, γιατί η πρόοδος ήταν ξεκάθαρη και το φυσικό επακόλουθο ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Αλλά η Ελλάδα είναι άλλη χώρα, άλλη νοοτροπία, άλλο πάθος. Έγινε αλλαγή προεδρίας στην ομοσπονδία και κανονικά σε αυτές τις χώρες όταν υπάρχει νέος πρόεδρος υπάρχει και νέος προπονητής. Είναι το ποδόσφαιρο έτσι. Αλλά η εμπειρία ήταν φανταστική. Δεν έχω μετανιώσει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζεται πως «ο Πογέτ είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Ελλάδας (από εκείνους, που κάθισαν στον πάγκο της σε περισσότερα από δέκα παιχνίδια), αλλά δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του μετά την ήττα στα play-off για να φτάσει στα τελικά του Euro 2024, από τη Γεωργία, στα πέναλτι. ”Πονάει”, που δεν είναι ακόμα επικεφαλής. Το να αντιμετωπίσει την Αγγλία στο ”Γουέμπλεϊ” το βράδυ της Πέμπτης στο Nations League είναι μια πρόκληση, που θα του άρεσε».

Ο ίδιος ο Πογέτ τονίζει ότι απολάμβανε να είναι ομοσπονδιακός τεχνικός και θα το έκανε ξανά, βρίσκοντας δύο πράγματα ιδιαιτέρως σημαντικά για αυτήν τη δουλειά. Το πρώτο, λόγω του περιορισμένου χρόνου επικοινωνίας, ήταν «να επικεντρωθούμε σε σαφή, βασικά μηνύματα». Σε αυτό περιλαμβάνεται και το να υπερηφανεύεται για την άμυνα. Του αρέσει να παίζει από τα μετόπισθεν («η Μπράιτον ”μου” ήταν ασταμάτητη σε αυτό», λέει), αλλά πιστεύει ότι έχει γίνει τόσο «κλισέ» στην προπονητική, που πολλές ομάδες, πλέον, το παρακάνουν. «Η Ελλάδα ”του” έμαθε να παίζει, κρατώντας τον αντίπαλο μακριά από τον τέρμα της και πέτυχε καθαρά γκολ στα μισά από τα 22 παιχνίδια του», αναφέρεται στη συνέντευξη από τον δημοσιογράφο.

Το δεύτερο ήταν οι σχέσεις με τους παίκτες. «Έρχεσαι κοντά τους. Ακούγεται αντίφαση, γιατί σε επίπεδο συλλόγου έχεις τους παίκτες καθημερινά, αλλά δεν θα τους τηλεφωνούσες ποτέ το απόγευμα για να μιλήσουν», λέει. «Στην εθνική ομάδα έχεις 30, 40 παίκτες σε όλη την Ευρώπη και θες να μάθεις τα πάντα για αυτούς, ώστε να διατηρείς επαφή και ίσως είναι φυσικό οι παίκτες να ανοίγονται περισσότερο στο τηλέφωνο.

Ταξίδεψα πολύ για να τους δω επίσης. Ήθελα να τους δω στο δικό τους περιβάλλον. Όπως ο ”Τσίμι” (σ.σ. Κώστας Τσιμίκας). Ήταν φανταστικός για μένα, 100% βασικός, αλλά περνούσε δύσκολα στη Λίβερπουλ γιατί δεν έπαιζε».

Και προσθέτει: «Έτσι, πήγα να τον δω και πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κλοπ, που ήταν εξαιρετικός. Με άφησε να είμαι στην προπόνηση για να βλέπω. Με έβαλε να στέκομαι στο γήπεδο μαζί του. Έλεγα, ”μπορώ να πάω να παρακολουθήσω από το πλάι” και μου έλεγε, ”όχι, μείνε εδώ”. Ο ”Τσίμι” είναι ένας κορυφαίος παίκτης, που καταλαβαίνει ότι ανταγωνίζεται έναν πολύ καλό παίκτη και χαρακτήρα, όπως είναι ο Άντι Ρόμπερτσον. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτόν είναι ότι δεν πήρε τον εύκολο δρόμο. Δεν είπε ”α, φεύγω και παίζω για άλλη ομάδα”. Είπε, ”θα παλέψω για τη θέση μου και θα γίνω παίκτης της Λίβερπουλ”. Αυτή η νοοτροπία τον ανέβασε σε υψηλό επίπεδο».

«Θα ήμουν σε κώμα για επτά ημέρες»!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θητεία του, ως ποδοσφαιριστής, στην Τσέλσι. Θυμάται ότι έφτασε στο Λονδίνο το 1997. Τα αγγλικά του ήταν περιορισμένα και δεν έπαιζε καλά, αλλά ένας τραυματισμός στους χιαστούς -και όμως- αποδείχθηκε ευλογία. «Ήμουν έξω για πέντε μήνες και μπόρεσα να μάθω τη γλώσσα, να εγκαταστήσω τα παιδιά μου στο σχολείο, να δω τον πολιτισμό από μέσα και να επιστρέψω καλύτερος. Είναι θεαματικό αν μη τι άλλο», λέει!

Η Τσέλσι ήταν ένα εξαιρετικό μείγμα τεράστιων προσωπικοτήτων. Ο ένας (ο Τζορτζ Γουεά) έγινε πρόεδρος της χώρας του. Τόσοι άλλοι έγιναν προπονητές, συμπεριλαμβανομένου ενός νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ντιντιέ Ντεσάμπ) και του Champions League (Ρομπέρτο Ντι Ματέο). Αλλά το αφεντικό στα αποδυτήρια ήταν ο Ντένις Γουάιζ, για τον οποίο ο Πογέτ ήταν αργότερα βοηθός προπονητή στη Σουίντον και τη Λιντς.

«Υπήρξε μια αξέχαστη στιγμή σε εκείνη την ομάδα της Τσέλσι. Είχαμε πάρα πολλούς ξένους και όλοι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα», λέει. «Ο Ντένις δεν ήταν χαρούμενος. Πήρε μια απόφαση μια Δευτέρα πρωί στο παλιό προπονητικό γήπεδο, στο Χάρλινγκτον, και κάλεσε μια συνάντηση. Είπε, ”από τώρα και στο εξής, όταν περνάτε από αυτήν την πύλη μέχρι να φύγετε, μιλάτε αγγλικά”. Και όπως το έθεσε ο Ντένις, δεν ήταν άποψη. Ήταν κανόνας. Μας έκανε καλύτερους, δραματικά καλύτερους. Μας έφερε πιο κοντά.”

Η κοινωνική ζωή; Κορυφή. Αλλά η κουλτούρα του ποτού -σοκαρίστηκα! Θυμάμαι ότι ήμουν τραυματίας, στην πρώτη μου βραδινή έξοδο. Μου έδωσαν μια μπύρα και την κρατάω, δεν ξέρω αν θα πιώ. Και μετά μου φέρνουν άλλο ένα ποτήρι και μου το βάζουν στο άλλο χέρι! Προσαρμόστηκα, τελικά. Ήξερα ότι έπρεπε να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου και ακόμα και αν δεν ήμουν πολύ πότης, έπρεπε να είμαι ”παρών”. Μέρος της ομάδας. Έτσι δεν έχασα ποτέ μια βραδινή έξοδο, αλλά το έκανα με τον δικό μου τρόπο.

Για τα χριστουγεννιάτικα βράδια στο Λονδίνο, οι παίκτες μαζεύονταν στις 2 η ώρα το μεσημέρι, οπότε έφτανα στις 7 το απόγευμα. Δεν μπορούσα να ξεκινήσω από τις 2 -δεν πρόκειται να αναφέρω ονόματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μερικοί μπορούσαν να πιούν, ήταν απίστευτος. Και την επόμενη ημέρα, κανένα πρόβλημα. Εγώ θα ήμουν σε κώμα για επτά ημέρες»!

«Υποφέραμε απέναντι σε άλλες ομάδες -πάντα με την Άρσεναλ- αλλά όχι με τη Γιουνάιτεντ»
Όσο για το ποδόσφαιρο, τονίζει: «Μου άρεσε. Μακριά από το σπίτι, βόρεια, ήταν πάντα δύσκολα. Λιντς! Μια τυπική ερώτηση, που μου κάνουν, παντού στον κόσμο: Ποιος ήταν ο πιο σκληρός παίκτης, που αντιμετώπισες; Λοιπόν, κάθε φορά, που αντιμετώπιζες τον Ρόι Κιν, έπρεπε να είσαι προετοιμασμένος. Γιατί ήξερες ότι ερχόταν.

Αλλά είχαμε μια δύναμη στον τρόπο, που παίζαμε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υποφέραμε απέναντι σε άλλες ομάδες -πάντα με την Άρσεναλ- αλλά όχι με τη Γιουνάιτεντ και νομίζω ότι ήταν το στιλ μας, η εμπιστοσύνη στο πώς παίζαμε.

Στο τούνελ κοιτούσα και ήμασταν ο Ντένις, ο Νταν Πετρέσκου, ο Ρόμπι (σ.σ. Ντι Ματέο) και εγώ στη μεσαία γραμμή. Συν τον Τζανφράνκο Τζόλα. Το αίσθημά μου, κοιτάζοντας την… αντιπολίτευση, που στέκεται εκεί, ήταν πάντα ”έχεις πρόβλημα σήμερα”».

Ωστόσο, αν και κέρδισε ένα Κύπελλο Αγγλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ, ο τίτλος της Premier League ξέφυγε από την Τσέλσι την εποχή του Πογέτ. «Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε, αλλά δεν ήμασταν η μετέπειτα Τσέλσι του Μουρίνιο. Την ημέρα, που δεν παίζετε καλά, κερδίστε 1-0. Δεν ήμασταν αυτή η ομάδα. Η Γιουνάιτεντ ήταν.

«Τζιανφράνκο Τζόλα, μια ιδιοφυΐα»

Ο καλύτερος παίκτης; Τζιανφράνκο. 100 τοις εκατό. Ο ορισμός μου για τον Τζιανφράνκο είναι απλός: Ήμουν καλύτερος παίκτης όταν έπαιζε μαζί μου. Όποιο και αν είναι το επίπεδό σου, το να παίζεις με τον Τζιανφράνκο θα σε κάνει καλύτερο. Μια ιδιοφυΐα. Ήξερε τα πάντα. Τεχνική, παράδοση, τοποθέτηση.

Κάθε μέρα στην προπόνηση έκανε κάτι -μια πάσα, μια κίνηση, μια ντρίμπλα- και όλοι λέγαμε, ”ευχαριστώ πολύ. Τώρα πηγαίνουμε σπίτι χαρούμενοι. Μας έφτιαξες τη μέρα”».

Όσο για το μέλλον του στην προπονητική, ο Πογέτ θα ήθελε πολύ να ξαναπροπονήσει στην Αγγλία, αλλά είναι ανοιχτόμυαλος. Πρόσφατα ήταν κοντά σε άλλη εθνική ομάδα, με μια χώρα, που είναι πολύ πιθανό να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να είναι ο κακός τώρα. Μας άρεσε να είμαστε οι κακοί», λέει. «Το λάτρευε ο Ντένις Γουάις και ο Ρόι Κιν. Δεν νομίζω ότι καμία από τις ομάδες στις οποίες έπαιξα τη δεκαετία του ’90 θα τα κατάφερνε με το VAR. Θα ήμασταν, οι μισοί από εμάς, στη φυλακή. Αυτοί οι αγώνες Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τσέλσι; Αδύνατον! Τώρα; Κανείς δεν κάνει φάουλ. Βλέπω ομάδες να χάνουν 6-0 και κανείς δεν παίρνει ούτε κίτρινη κάρτα. Αλλά αυτοί οι σκληροί παίκτες, όπως ο Ρόι Κιν, ήταν επίσης εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές.

Το πρόβλημα είναι οι ακαδημίες. Διδάσκουν μόνο με έναν τρόπο. Δεν διδάσκουν τον πόνο, τον ανταγωνισμό, την επαφή. Μην με παρεξηγείτε. Η επαφή δεν σημαίνει ότι πονάς, αλλά η επαφή είναι μέρος του παιχνιδιού. Λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις φάουλ σε κάποιον. Ναι, μπορείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον κλωτσήσεις στο κεφάλι».

Ωστόσο, αυτό τον έκανε να κάνει μια παύση και να σκεφτεί κάτι. «Παρεμπιπτόντως, με κλώτσησε στο κεφάλι ο Ρόι Κιν στο Charity Shield»!

Σχετικά, τέλος, με τους Ουρουγουανούς και το ταμπεραμέντο τους, το καλό το λέει στο ξεκίνημα της συνέντευξής του: «Εγώ, ο Ντιέγκο Φορλάν, ο Λουίς Σουάρες -αν κάποιος από εμάς διαπραγματεύεται μαζί σας, διαπραγματευόμαστε για τα πάντα. Μπορώ να πάρω αυτό το πιρούνι; Αυτήν τη χαρτοπετσέτα; Τι θα λέγατε για αυτό το ποτήρι;

Όταν, όμως, υπογράφουμε το συμβόλαιο, το βάζουμε στο συρτάρι και αυτό είναι όλο. Τώρα είναι Σάββατο και θέλω να κερδίσω το Σάββατο και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που έχω στο μυαλό μου. Κάνουμε τα πάντα για να είμαστε νικητές, μερικές φορές είμαστε λίγο υπερβολικοί, ναι, σχεδόν τρελοί. Αλλά είναι φυσικό. Είναι ο τρόπος, που δημιουργούμε παιδιά».


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης