Το κυριότερο ίσως συστατικό της επιτυχίας για κάθε προπονητή είναι να βρει το «κουμπί» των παικτών του, προκειμένου να αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.
Εξίσου σημαντικό είναι να κερδίσει την εκτίμησή τους, ούτως ώστε να παίζουν τόσο για την ομάδα όσο και για τον προπονητή τους. Ο τρόπος για να γίνουν πράξη τα πιο πάνω είναι πολύπλοκος, λαμβάνοντας υπόψιν πως ο ένας έχει να διαχειριστεί 27 παίκτες που περιλαμβάνει το ρόστερ κάθε ομάδας.
Μιλάμε, δηλαδή, για 27 διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στο σύνολο με τρόπο που να αποτελούν «εργαλεία» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η δημιουργία ομάδας με όλη τη σημασία της λέξης.
Η περίπτωση Βάλντας Νταμπράουσκας αποτελεί απτό παράδειγμα προπονητή ο οποίος κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει χαρακτήρα ομάδας στην Ομόνοια.
Αυτό φαίνεται τόσο από το απόλυτο επιτυχιών του «τριφυλλιού» στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια όσο και από τη σταθερή βελτίωση της εικόνας της ομάδας. Και κατά γενική ομολογία είναι έργο Νταμπράουσκας…
Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω πως το δίπλωμα ψυχολογίας και κοινωνιολογίας που κατέχει ο Λιθουανός είναι χρήσιμο στη δουλειά του ως προπονητής.
Διότι, βάσει δεδομένων, κέρδισε σε πρώτο χρόνο τους παίκτες της Ομόνοιας, με όλες τις θετικές παραμέτρους για την ομάδα. Φαίνεται, μάλιστα, πως ο κ. Νταμπράουσκας τα πάει πολύ καλά στην «αναγέννηση» ποδοσφαιριστών, με τρανό παράδειγμα τον Σίμιτς.
Κουτσομπόλης