HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ρεκόρ του Μπολτ στο... τετράγωνο

Σαν σήμερα: Ρεκόρ του Μπολτ στο… τετράγωνο

Στις 16 Αυγούστου του 2009 ο Γιουσέιν Μπολτ γιόρτασε το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σπάζοντάς το! Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ έτρεξε κυριολεκτικά σαν άνεμος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου και βελτίωσε το ρεκόρ κατά 1 εκατοστό του δευτερολέπτου!

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (16/8):

2020: Είχαν Άγιο…

Το Γκραν Πρι της Αυστρίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στιγματίστηκε από ένα τρομακτικό ατύχημα, με εμπλεκόμενους τους Γιόχαν Ζάρκο και Φράνκο Μορμπιντέλι. Οι δύο αναβάτες συγκρούστηκαν στον 9ο γύρο και οι μοτοσικλέτες τους εκτινάχθηκαν στην πίστα χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί οποιοσδήποτε! Ο αγώνας διακόπηκε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν οι επομείναντες 20 γύροι. Νικητής αναδείχθηκε ο Αντρέα Ντοβιζιόσο, με δεύτερο τον Τζόαν Μιρ και τρίτο τον Τζακ Μίλερ.

2009: Επέτειος των ρεκόρ

Ένα χρόνο ακριβώς μετά το 9.69 που πέτυχε στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ έσπασε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ με 9.58 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο.

Ο Μπολτ θεωρείται ο πιο γρήγορος άνθρωπος όλων των εποχών και έχει ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα στην ιστορία του στίβου. Συγκεκριμένα, έκανε «τριπλ» (χρυσό μετάλλιο σε 100μ, 200μ και 4Χ100μ), σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016).

Ωστόσο, το χρυσό του μετάλλιο από την σκυταλοδρομία στην διοργάνωση του Πεκίνου, τού αφαιρέθηκε το 2017 επειδή ένας από τους συναθλητές του εκείνη την εποχή βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. 

Πρόσθετα, ο Μπολτ είναι 11 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ σε ότι αφορά στον στίβο, υπολείπεται μόνο των «θρύλων», Πάαβο Νούρμι και Καρλ Λιούϊς, στην συγκομιδή χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων, καθώς έχει κατακτήσει οκτώ, έναντι εννέα του Φινλανδού και του Αμερικανού.

2008: «Άνεμος»…

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε ο ίδιος (9.72 από την 1/6/2008 στην Νέα Υόρκη) στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με χρόνο 9.69.

2005: «Αλεπού των πάγκων»

Απεβίωσε από καρκίνο σε ηλικία 78 ετών (γεν. Ιαν. 1928 στην Αγία Πετρούπολη) ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, γνωστός ως «αλεπού των πάγκων», προπονητής της Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας στον μπάσκετ. Κατά την θητεία του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, δύο Παγκόσμια και οκτώ Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

2004: «Χρυσός συγχρονισμός»

Οι Νίκος Συρανίδης και Θωμάς Μπίμης κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο -πρώτο για την Ελλάδα- στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων.

1995: Απίστευτες επιδόσεις

Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ., που κατείχε ο Κενυάτη Μόουζες Κιπτανούι κατά 11 δευτερόλεπτα με χρόνο 12.44.39 στο μίτινγκ της Ζυρίχης. O Κιπτανούι «απάντησε» στο ίδιο μίτινγκ με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000μ. φυσικά εμπόδια με 7.59.18 και έγινε ο πρώτος δρομέας που έσπασε το φράγμα των 8 λεπτών στο αγώνισμα.

1986: Μορφή του στίβου

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας, που στο ξεκίνημα της καριέρας του έριχνε τον δίσκο χωρίς περιστροφή, με τον παλμό της ελληνικής δισκοβολίας. Το 1936 κατέκτησε την 6η θέση με βολή 47.75μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο.

1948: Ήταν θρύλος

«Έφυγε» ο θρύλος του μπέιζμπολ Τζορτζ Χέρμαν Ρουθ Τζούνιορς, γνωστός ως «Μπέιμπ Ρουθ». Θεωρείται ως ο κορυφαίος όλων των εποχών στο άθλημα, στο οποίο μεγαλούργησε από το 1914 μέχρι το 1935. Τα στατιστικά του παραμένουν ασυναγώνιστα μέχρι σήμερα, ενώ κάποια από τα ρεκόρ του κράτησαν για δεκαετίες. Το 1927 κατέγραψε 60 «χόουμ ρανς» σε μία σεζόν και το ρεκόρ του άντεξε για 34 χρόνια (1961). Η συνολική του επίδοση ήταν 714 και κράτησε 39 χρόνια.

1936: Έπεσε η αυλαία…

Ολοκληρώθηκαν οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Το μπάσκετ και το χάντμπολ ήταν τα νέα αθλήματα που προστέθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 χώρες.

1930: Προπομπός των Κοινοπολιτειακών

Άρχισαν οι πρώτοι «Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» στο Χάμιλτον του Οντάριο. Το 1954 μετονομάστηκαν σε «Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας & Κοινοπολιτείας» και το 1970 «Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας». Η σημερινή ονομασία (Κοινοπολιτειακοί Αγώνες) υιοθετήθηκε το 1978.

Η Κοινοπολιτεία έχει 54 κράτη-μέλη, όμως στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος 71 χώρες. Ο λόγος είναι ότι συμμετέχουν με δική τους ομάδα τα τέσσερα συστατικά κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία). Συμμετέχουν, επίσης, τα αυτόνομα νησιά του Βρετανικού Στέμματος: Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ, Νήσος του Μαν καθώς και πολλές βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις, πρώην αποικίες: Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κέιμαν Νήσοι, Ανγκουίλα κ.ά. Με ξεχωριστές ομάδες μετέχουν κάποια αυτόνομα νησιά που ανήκουν σε άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας, όπως το Νησί Νόρφολκ της Αυστραλίας και οι Νήσοι Κουκ και το νησί Νιούε της Νέας Ζηλανδίας.

1743: «Πατέρας» του μποξ

Ο «πατέρας» του μποξ Jack Broughton διατύπωσε τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης