HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ακόμα... αποκρούει πέναλτι! (βίντεο)

Σαν σήμερα: Ακόμα… αποκρούει πέναλτι! (βίντεο)

Στις 7 Μαΐου του 1986 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ). Η Στεάουα Ρουμανία σήκωσε την «κούπα» στον τελικό της Σεβίλλης καθώς επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 2-0 στα πέναλτι. Η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ρουμάνικης ομάδας είχε ονοματεπώνυμο Χέλμουτ Ντουκάνταμ! Ευνόητο καθότι απέκρουσε τέσσερα πέναλτι στην «ρώσικη ρουλέτα».

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (7/5):

2017: Γκραν Πρι νούμερο 3.000!

Γράφτηκε ιστορία για τους αγώνες μοτοσικλετών, καθώς διεξάχθηκε το Γκραν Πρι νούμερο 3.000 στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όλων των κατηγοριών, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1949 στο Isle of Man. Ο αγώνας έγινε στην πίστα της Χερέθ στην Ισπανία, όπου ο Ντάνι Πεδρόσα κυριάρχησε κατά κράτος του πρωταθλητή Μαρκ Μάρκεθ. Ο Χόρχε Λορέντζο ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο με την Ducati ως τρίτος, μπροστά από τον rookie Γιόχαν Ζάρκο.

2006: Μορφή της πάλης

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κατς, ο Δημήτρης Καρυστινός, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών. Ήταν αθλητής του Ηρακλή Πειραιά την δεκαετία του ’50 και το 1960 μεταπήδησε στο κατς.

2000: Τρίτη δύναμη

Ολοκληρώθηκε στην Πάτρα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό, με την Ελλάδα στην τρίτη θέση, με πρώτη την Τουρκία και δεύτερη την Ισπανία. Ο απολογισμός της Ελλάδας ήταν 3 χρυσά (Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κιλά, Γιώργος Ιωνάς στα 67, Έλλη Μυστακίδου στα 72) και 3 χάλκινα μετάλλια (Μόρφω Δροσίδου στα 67, Καλλιόπη Παπαιωάννου στα 63, Μιχάλης Κοτσόπουλος στα 84).

1998: Ισότητα…

Η IAAF ανακοίνωσε πως το άλμα επί κοντώ στις Γυναίκες και η σφυροβολία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000. Έτσι, για πρώτη φορά Άνδρες και Γυναίκες θα αγωνίζονταν στα ίδια αγωνίσματα.

1994: Έγραψαν ιστορία…

Οι Ντένβερ Νάγκετς έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του NBA που ξεκίνησαν τα πλέι οφ από την 8η θέση και απέκλεισαν τους Σιατλ ΣούπερΣόνικς, που τερμάτισαν πρώτοι, με σκορ 3-2 στις νίκες.

1989: Άρχισε το σερί

Ο Άιρτον Σένα άρχισε ένα σερί νικών στα Γκραν Πρι του Μονακό και στις 23/5/93 έγινε ο πρώτος πιλότος της Φόρμουλα 1 με πέντε συνεχόμενες νίκες στο Πριγκιπάτο.

1987: Εθνική ανσάμπλ

Διοργανώθηκε στο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής Νεανίδων, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Εθνική ομάδα ανσάμπλ της Ελλάδας.

1986: Ήρωας ο Ντουκάνταμ

E0wpYcLXMAQ9htq

Η Στεάουα Βουκουρεστίου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα 2-0 στα πέναλτι (0-0) στη Σεβίλλη. Ο τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκάνταμ ήταν η μορφή του τελικού αποκρούοντας και τα 4 πέναλτι των Καταλανών και έβαλε τη σφραγίδα του στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για ομάδα της Ρουμανίας.

Ο τελικός δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις τόσο στο 90λεπτο όσο και στην ημίωρη παράταση, παρά την πίεση των Καταλανών. Το 0-0 σφράγισε την προσπάθεια των δύο ομάδων και ο τίτλος οδηγήθηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί ο Ντουκάνταμ σήκωσε ανάστημα και έφτασε σε ένα μοναδικό επίτευγμα: Απέκρουσε τα πέναλτι των Αλεξάνκο, Πεδράθα, Πίτσι Αλόνσο και Μάρκος και «έσβησε» την απώλεια των Ματζάρου, Μπολόνι (σ.σ. απέκρουσε ο Ουρούτι). Λάκατους και Μπαλίντ ήταν εύστοχοι και η Στεάουα βρέθηκε στο ποδοσφαιρικό… Έβερεστ της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο από τη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του 1986:

1978: Συστήθηκε ο Ντεπαλέ

Στο Γκραν Πρι του Μονακό καταγράφηκε η πρώτη νίκη του Πατρίκ Ντεπαλέ στη Φόρμουλα 1. Ο Τζον Γουότσον της Brabham-Alfa Romeo ηγήθηκε στο πρώτο μισό του αγώνα, όμως αντιμετώπισε προβλήματα στο σύστημα πέδησης και ο Ντεπαλέ τον προσπέρασε στον 38ο γύρο. Ο Γάλλος, ο οποίος μετρούσε ήδη 15 παρουσίες στο βάθρο στο πρωτάθλημα, αντιστάθηκε στην πίεση του Νίκι Λάουντα και τερμάτισε πρώτος με την Tyrrell 008.

1967: Επισκιάστηκε η νίκη

Ο Ντένι Χουλμ σημείωσε την παρθενική του νίκη στη Φόρμουλα 1 και στο Γκραν Πρι του Μονακό με Brabham-Repco BT20. Εκείνη η ξεχωριστή μέρα για τον Νεοζηλανδό επισκιάστηκε από το τραγικό δυστύχημα του Λορέντζο Μπαντίνι. Ο Ιταλός πιλότος της Ferrari βρισκόταν στη δεύτερη θέση μέχρι τον 82ο γύρο, όμως σε σύγκρουση μετά το τούνελ το μονοθέσιό του τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι άνθρωποι της πίστας άργησαν να σβήσουν τη φωτιά και ο Μπαντίνι αποκόμισε σοβαρότατα εγκαύματα με τραγικό επακόλουθο να αποβιώσει στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα, σε ηλικία 31 χρονών. Ο Χουλμ πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Γκράχαμ Χιλ και Κρις Άμον.

1961: Ξυπόλητος Μαραθωνοδρόμος

Ο Αιθίοπας, Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964, κάλυψε ξυπόλητος την κανονική διαδρομή του Μαραθωνίου με χρόνο 2.23.44.6. Ο Μπικίλα αποθεώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα από πλήθος κόσμου, με τα δημοσιεύματα της εποχής να κάνουν λόγο για πέραν των 100 χιλιάδων.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης