HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ο Σάμπρας πήρε... φόρα!

Σαν σήμερα: Ο Σάμπρας πήρε… φόρα!

Στις 12 Απριλίου του 1993 ο ΠΙτ Σάμπρας ανέβηκε για πρώτη φορά στο Νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκείνη η μέρα αποτέλεσε την αφετηρία ενός ασύλληπτου ρεκόρ, που παραμένει ακατάρριπτο, από τον Ελληνο-Αμερικανό τενίστα.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα, 12 Απριλίου:

2009: Υποβιβασμός…

Ο ΟΦΗ εξήλθε ισόπαλος 0-0 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο στάδιο για την 29η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ και υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική μετά από 33 χρόνια.

1998: Τελευταίο Γκραν Πρι

Διεξάθηκε το τελευταίο Γκραν Πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 στην Αργεντινή. Ο Μίκαελ Σούμαχερ ήταν ο νικητής του αγώνα, με τους Μίκα Χάκινεν και Έντι Ίρβιν να συμπληρώνουν τις θέσεις στο βάθρο.

1993: Νούμερο 1 για πρώτη φορά

Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας ανήλθε για πρώτη φορά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Σάμπρας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών, με 14 τίτλους σε Γκραν Σλαμ και 64 σε τουρνουά ATP, καθώς και πολλά επιτεύγματα. Το κυριότερο είναι που κατάφερε να κλείσει έξι διαδοχικές χρονιές στην κορυφή, κάτι που δεν πέτυχε άλλος τενίστας. Συγκεκριμένα, ήταν Νο 1 από το 1993 έως το 1998 και κατέχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει.

Οι μεγάλοι τενίστες που τον διαδέχθηκαν δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την επίδοση. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκλεισε 7 χρονιές στο Νο 1, όμως δεν ήταν διαδοχικές, ενώ από 5 πρωτιές μετρούν ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφαελ Ναδάλ, όμως δεν ήταν σερί. Το δεύτερο μεγαλύτερο σερί στο Νο1 το κατέχει ο Τζίμι Κόνορς, με πέντε χρονιές.

«Τώρα που αναλογίζομαι αυτά που έκανα, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να τερματίσεις στο Νο. 1 μία ή δύο φορές, αλλά να το κάνεις έξι χρόνια στη σειρά είναι απίστευτο. Βοήθησε η σταθερότητα που είχα, η αντοχή, η θέληση… Νομίζω ότι είναι ένα από τα λαμπρότερα μου επιτεύγματα. Πάντα αξιολογούσα την χρονιά με βάση τα Γκραν Σλαμ που κέρδιζα, αλλά το μπόνους ήταν ότι τερμάτιζα στο νούμερο 1. Ο Νόβακ έχει 7 Year-End αλλά όχι συνεχόμενα. Με το πέρασμα των χρόνων πιστεύω θα είναι πολύ δύσκολο να σπάσει κάποιος το ρεκόρ μου.

Όταν το κατάφερα για δύο, τρία και τέσσερα χρόνια στη σειρά ένιωθα πως κυριαρχούσα στο παιχνίδι τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Ήθελα το ρεκόρ, ήταν μία μοναδική ευκαιρία να το σπάσω οπότε θυσίασα τα πάντα για αυτό», τόνισε ο Σάμπρας σε συνέντευξή του.

Και πρόσθεσε: «Μπορεί να κέρδιζα περισσότερα Γκραν Σλαμ αν δεν το κυνηγούσα. Ήταν πολύ σκληρά εκείνα τα έξι χρόνια. Το τένις ήταν η ζωή μου και το να κρατήσεις το νούμερο 1 σημαίνει ότι πρέπει να το θες πάρα πολύ. Είναι δυσκολότερο να παραμείνεις στην κορυφή, παρά να φτάσεις σε αυτήν».

1989: Μορφή της πυγμαχίας

Πέθανε, σε ηλικία 68 χρόνων, ο παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων και βαρέων βαρών Sugar Ray Robinson, ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.

1986: Στην τελική φάση

Η Ελλάδα κατέκτησε την τρίτη θέση στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος βόλεϊ και προκρίθηκε στην τελική φάση νικώντας τον Καναδά με 3-1 στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η Κούβα τερμάτισε πρώτη και η Ιταλία δεύτερη.

1981: Απεβίωσε ο Louis

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο Joe Louis, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πρωταθλητές βαρέων βαρών στην πυγμαχία, που κυριάρχησε στα ρινγκ για μία δωδεκαετία (1937-1949) καταγράφοντας 68 νίκες και μόνον τρεις ήττες.

1962: Θρύλος του Ράλι

Γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων Ράλι Κάρλος Σάινθ Carlos Sainz Sr. Ο Ισπανός, γνωστός και ως ο «Ελ Μάνταδορ», αγωνίστηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) και κέρδισε σε 25 αγώνες, οδηγώντας για τις Toyota, Subaru, Ford και Citröen. Μάλιστα, το 1990 και 1992 στέφθηκε πρωταθλητής με την Toyota, ενώ έχει μείνει στην ιστορία και για τις συγκλονιστικές στιγμές που προσέφερε στο Ράλι Μεγάλης Βρετανίας του 1998, όταν εγκατέλειψε ελάχιστα μέτρα πριν την ολοκλήρωση και έχασε τον τίτλο από τον Τόμι Μάκινεν. Μετά το τέλος της πορείας του στο WRC το 2005, ο Σάινθ, επικεντρώθηκε στο φημισμένο Ράλι Ντακάρ, το οποίο κέρδισε τέσσερις φορές με πιο πρόσφατη φέτος. Μάλιστα, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής του συγκεκριμένου αγώνα, σε ηλικία 61 χρόνων. Ο γιος του Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ είναι οδηγός στη Φόρμουλα 1

1949: Χάθηκε όλη η ομάδα

Βυθίστηκε το ποταμόπλοιο «Terror» και αφανίστηκε η ομάδα της Juventus Vera Cruz, καθώς 22 παίκτες, ο προπονητής και ο πρόεδρος ήταν μεταξύ των θυμάτων.

1924: Πρώτο φιλικό

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας έδωσε τον πρώτο της διεθνή αγώνα στο «Γουέμπλεϊ» και εξήλθε ισόπαλη 1-1 με τη Σκοτία. Το πρώτο γκολ στο ιστορικό γήπεδο το πέτυχε ο Μπίλι Γουόλκερ.

1913: Μεγάλη νίκη

Η Λιντς έγινε η πρώτη ομάδα ράγκμπι που έσπασε το φράγμα των 100 πόντων σε ένα αγώνα νικώντας την Κόβεντρι με 102-0.

1877: Έβαλε κράνος…

Ο catcher του μπέιζμπολ James Alexander Tyng φόρεσε για πρώτη φορά προστατευτικό κράνος στο Linn της Μασσαχουσέτης. Ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, τα πατεντάρισε.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης