HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Το «Οργισμένο είδωλο»… είπε τέλος!

Σαν σήμερα: Το «Οργισμένο είδωλο»… είπε τέλος!

Σαν σήμερα στις 10 Απριλίου του 1954 ο Τζέικ ΛαΜότα εγκατέλειψε τα ρινγκ. Ο «ταύρος του Μπρονξ», παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών το 1950, έχασε τον τίτλο του από τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον το 1951.

Η αναμέτρησή τους έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 1951 και έμεινε στην ιστορία του μποξ ως «Η Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου». Στους τελευταίους γύρους, ο ΛαΜότα δέχτηκε ένα πρωτοφανές σφυροκόπημα που τον άφησε αιμόφυρτο, ωστόσο αρνιόταν να παραδοθεί. Τελικά ο Σούγκαρ Ρέι νίκησε με τεχνικό νοκ-άουτ στον 13 γύρο, με τον Λα Μότα να κρέμεται στα σχοινιά χωρίς να «χαρίζει» στον Ρόμπινσον το πολυπόθητο νοκ άουτ.

Άρχισε την καριέρα του το 1941, όταν απορρίφθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για ιατρικούς λόγους. Η αντιπαλότητά του με τον Ρόμπινσον έμεινε στην ιστορία και αποτυπώθηκε στις έξι φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι.

«Οι τρεις σκληρότεροι αντίπαλοι που αντιμετώπισα ποτέ ήταν ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον και ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον. Τα έβαλα με τον Σούγκαρ (το παρατσούκλι του μεταφράζεται σε ζάχαρη) τόσες φορές που αναρωτιέμαι πώς δεν κατέληξα διαβητικός» συνήθιζε να λέει ο ΛαΜότα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εκτός ρινγκ η ζωή του ΛαΜότα υπήρξε ταραχώδης και περιλάμβανε «μπλεξίματα» με το οργανωμένο έγκλημα της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, παραδέχθηκε πως σε μία περίπτωση έχασε επίτηδες έναν αγώνα λόγω πιέσεων της μαφίας. «Έχασα επίτηδες έναν αγώνα με τον Μπίλι Φοξ, επειδή δεσμεύθηκαν ότι το τίμημα για την υπεράσπιση του τίτλου μου θα ήταν μία σφαίρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας για τον συγκεκριμένο αγώνα, σε μία συνέντευξη το 1970.

Είναι, επίσης, ενδειτκικό ότι παντρεύτηκε επτά φορές και οι σχέσεις του με τις συζύγους του ήταν κατά κανόνα γεμάτες εντάσεις, λόγω του ευέξαπτου χαρακτήρα του. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1922 και απεβίωσε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017 σε ηλικία 95 χρόνων.

Το 1980 ο Μάρτιν Σκορτσέζε σκηνοθέτησε την ταινία «Οργισμένο είδωλο», βασισμένη στη ζωή του ΛαΜότα. Ο πρωταγωνιστής Ρόμπερτ Ντε Νίρο κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταξιωμένος ηθοποιός έβαλε πολλά κιλά, προκειμένου να αποδώσει στο μάξιμουμ τον ΛαΜότα.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα 10 Απριλίου:

2010: Κράτησε τα σκήπτρα

Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά, νικώντας με 10-7 την ρωσική Κίρισι στον μεγάλο τελικό του Final Four του Champions Cup στην Κέρκυρα.

2005: Νεότερος σκόρερ

Ο Τζέιμς Βόγκαν της Έβερτον, σε ηλικία 16 ετών και 270 ημερών, σκόραρε εναντίον της Κρίσταλ Πάλας και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

2005: Απόλυτος κυρίαρχος

Ο Εθνικός νίκησε την Πάτρα με 12-8 στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου πόλο και έφτασε στις 12 κατακτήσεις του τροπαίου σε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς.

2005: Τα αστέρια στην Πάτρα

Οι επίλεκτοι Ελληνες επικρατούν με 77-76 των ξένων στο 13ο All Star Game που διεξάχθηκε στο κλειστό του «Δ. Τόφαλος» στην Πάτρα. Η διοργάνωση ξεκίνησε με τον διαγωνισμό τριπόντων και το υπερθέαμα παρουσίασαν οι Slam Nation, ενώ ο Ντομινίκ Γουίλκινς, αντιπρόεδρος των Ατλάντα Χοκς, έκανε το τζάμπολ του αγώνα. Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μπάρλος του Απόλλωνα Πατρών με 18 πόντους, ενώ με 14 πόντους ο Ντε Χουάν Κόλλινς του Άρηήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα των Ξένων

2001: Σκορ μαμούθ

Στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 η Αυστραλία συνέτριψε 22-0 την Τόνγκα, στη μεγαλύτερη νίκη που επιτεύχθηκε ποτέ σε επίσημο αγώνα ποδοσφαίρου.

1978: Ποδόσφαιρο σάλας

Ανακοινώθηκε η δημιουργία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε κλειστά γήπεδα στην Αμερική.

1947: Έδειξε τον δρόμο

Ο Τζάκι Ρόμπινσον των Μπρούκλιν Ντότζερς έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης στο αμερικάνικο πρωτάθλημα του μπέιζμπολ.

1916: Επαγγελματικό γκολφ

Ο Βρετανός Τζιμ Μπαρνς κέρδισε το 1ο επαγγελματικό πρωτάθλημα γκολφ στο Μπρόνξβιλ της Νέας Υόρκης.

1896: Νεότερος Ολυμπιονίκης

Ο Εθνικός Γ.Σ. κατατάχθηκε τρίτος πίσω από την Γερμανία και τον Πανελλήνιο στο δίζυγο ομαδικό της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Με την ομάδα του Εθνικού αγωνίστηκε ο Δημήτριος Λούνδρας, ο οποίος την ημέρα των αγώνων ήταν 10 ετών και 218 ημερών και θεωρείται ο νεότερος Ολυμπιονίκης.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης