Του Πάμπου Στυλιανού
(Πρώην πρόεδρος ΚΟΑ)
Η νομοθεσία του 2017 και η σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ήταν αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας των πρωταθλημάτων και του στοιχηματισμού
Η προσοχή της έχει στραφεί στο χώρο των Ομοσπονδιών όπου έχουν ξεκινήσει «κυνηγητό» παραγόντων και αθλητών, αξιοποιώντας αμφιλεγόμενους πληροφοριοδότες
Μέρος 1ο
Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (η Επιτροπή) και τα πορίσματά της είναι πλέον στην καθημερινότητά μας. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτό μόνο θετικό είναι αφού βγαίνουν στη φόρα «άπλυτα» του κυπριακού αθλητισμού. Όμως αυτό γίνεται κατά έναν αμφιλεγόμενο και λανθασμένο τρόπο. Σε αυτό συμβάλλει η ίδια η Επιτροπή και ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος κ. Ευθυμίου, που έχει μετατρέψει το σοβαρό και σημαντικό έργο που τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία σε σαπουνόπερα με πολλά επεισόδια.
Αυτό γίνεται μέσα από τις επιλεκτικές δηλώσεις και διαρροές στα ΜΜΕ και τις φωτογραφικές πόζες από την παράδοση πορισμάτων στον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτά εκτυλίσσονται στο προσκήνιο, αλλά τεκταίνονται πολύ περισσότερα στο παρασκήνιο, με απειλές και εκβιασμούς.
Όταν τον Νοέμβρη του 2017, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε σε νόμο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, αυτό αποτελούσε μια πρόσθετη προσπάθεια της Πολιτείας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Τον Μάρτη του 2017, εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσαν τη Βουλή ότι μέχρι εκείνη την περίοδο είχαν παραληφθεί 69 κίτρινοι και κόκκινοι φάκελοι. Αυτό παράπεμπε σε πιθανή έως σίγουρη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων ισάριθμων ποδοσφαιρικών αγώνων! Τόνισαν, επίσης, ότι η διάσταση του προβλήματος είχε σχέσεις με εγκληματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα.
Διορισμός τεσσάρων Επιτροπών
Το νομοσχέδιο προνοούσε σύσταση 5μελούς Επιτροπής που θα αποτελούσε και το βασικό εργαλείο του νέου νόμου. Από τότε μέχρι σήμερα (2017-2024) έχουν διοριστεί από το Υπουργικό συμβούλιο τέσσερις Επιτροπές και αυτό ως αποτέλεσμα συνεχών παραιτήσεων λόγω ασυμβίβαστου κάποιων μελών, κάτι που παραπέμπει σε προχειρότητα. Σε μια περίπτωση η Επιτροπή έμεινε μετέωρη και παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών των μελών της με τον πρόεδρο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, που αργότερα επικαλέστηκε ότι η Επιτροπή λειτουργούσε με ελλιπή και/ή χωρίς θεσμοθετημένους όρους εντολής.
Σε αυτό το διάστημα το πλέον σημαντικό που κατάφερε η Επιτροπή ήταν να ερευνήσει τις καταγγελίες του προέδρου της Ομόνοιας, Σταύρου Παπασταύρου, για διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και να καταθέσει το σχετικό πόρισμα στη Γενική Εισαγγελία (ΓΕ). Δυστυχώς, ενώ η ΓΕ είχε προχωρήσει το θέμα και αναμένονταν εξελίξεις, ο τότε πρόεδρος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, για «αδιευκρίνιστο» λόγο και λίγο πριν παραιτηθεί, ζήτησε και πήρε πίσω το πόρισμα.
Η σημερινή σύνθεση της Επιτροπής διαμορφώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28 Ιουλίου 2022, ύστερα από την παραίτηση του προέδρου Χάρη Πογιατζή, λόγω διορισμού σε άλλη θέση. Την προεδρία ανέλαβε ο Ανδρέας Καπαρδής, ομότιμος Καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αντιπροεδρία ο Ευθύμιος Ευθυμίου, δικηγόρος, ιδρυτής, διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας Δράκος & Ευθυμίου ΔΕΠΕ.
Από την ημέρα που ανέλαβε η νέα Επιτροπή, με τις ενέργειες και δηλώσεις τους έχουν ζωγραφίσει μια εικόνα ενός αθλητικού «βόθρου» και ενός αθλητισμού που διοικείται από παράγοντες που λειτουργούν με νεποτισμό και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Είναι δηλαδή «κλέφτες και λωποδύτες».
Φυσικά αυτό γίνεται επιλεκτικά για συγκεκριμένες Ομοσπονδίες, ενώ άλλες παραμένουν στο απυρόβλητο ή τα πορίσματά τους μένουν στο «κρυφό». Φορέας αυτής της εικόνας δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Ευθυμίου που ουσιαστικά λειτουργεί ως εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, είναι ο μόνος που μιλά στα ΜΜΕ και το κάνει όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο να μιλήσει. Ο πρόεδρος κ. Καπαρδής αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον κ. Ευθυμίου…
Τα πιο πρόσφατα πορίσματα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτά σε δύο μεγάλες ομοσπονδίες, του Τζούντο και της Σκόπευσης. Στο πόρισμα για το Τζούντο, που γνωστοποιήθηκε μέσα από τη διοχέτευσή του σε δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», γίνεται αναφορά σε τέσσερα άτομα, τρεις αξιωματούχους και τον τεχνικό σύμβουλο, που καταγγέλλονται για ασυμβίβαστο. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας πνέει τα μένεα κατά της Επιτροπής και ετοιμάζεται να απαντήσει στα ευρήματα του πορίσματος, παραθέτοντας πολλές άλλες περιπτώσεις ασυμβίβαστου και εκτός του αθλητισμού.
Στο πόρισμα για τη Σκόπευση που παραδόθηκε από τον κ. Ευθυμίου στον ΓΕ, όπως απαθανατίστηκε μέσα από φωτογραφικό στιγμιότυπο, καταγγέλλονται 31 άτομα για διάφορες κατηγορίες. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει πίσω από κλειστές πόρτες, σε αυτούς περιλαμβάνονται αξιωματούχοι και πρωτοκλασάτος αθλητής.
Η Ομοσπονδία κατηγορείται, επίσης, για γενική κακοδιαχείριση, κλίκες μεταξύ προπονητών και αθλητών κ.α. Φημολογείται ότι ο κ. Ευθυμίου ασκεί πιέσεις προς τον ΚΟΑ να αναλάβει τη διαχείριση της ΣΚΟΚ, θεωρώντας ότι η σημερινή διοίκηση είναι έκπτωτη και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη χιονοστιβάδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άθλημα. Στον ΓΕ έχουν παραδοθεί και άλλα πορίσματα τα οποία η Επιτροπή διαρρέει κατά το δοκούν, ενώ στην περίπτωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ), όπου εντοπίστηκε σοβαρή κακοδιαχείριση, το πόρισμα έχει κολλήσει στον ΓΕ. Την ίδια στιγμή, για κάποιες Ομοσπονδίες υπάρχουν καταγγελίες (π.χ. ομοσπονδία του Ταεκβοντό), για τις οποίες όμως η Επιτροπή δεν κινεί διαδικασία έρευνάς τους.
Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο και τη συνεχή προσπάθεια για εξυγίανση του αθλητισμού.
Υ.Γ.: Με την ολοκλήρωση του παρόντος άρθρου η Επιτροπή έχει ανακοινώσει το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για να εξετάσει τις καταγγελίες σε βάρος της ομοσπονδίας του Ταεκβοντό.