Σαν σήμερα το 1956, ο Φαίδων Ματθαίου έκανε ατομικό ρεκόρ με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας σε αγώνα απέναντι στη Συρία πετυχαίνοντας 28 πόντους. Αποκαλείται ως ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ, αφού ακολούθησε και μια πλούσια καριέρα ως προπονητής. Δείτε όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν σαν σήμερα.
2012: Γοργόνες…
Η ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ στα 4Χ100 της κολύμβησης, με τις Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight and Carmelita Jeter, κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο με χρόνο 40.82 καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε για 27 χρόνια η Ανατολική Γερμανία με 41.37. Δεύτερη ήταν η ομάδα της Τζαμάικα με 41.41 και τρίτη η ομάδα της Ουκρανίας με 42.04.
1998: Μοιραίο τροχαίο
Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 31χρονος γυμναστής Γιώργος Λουκανίδης, γιός του παλαιού άσου της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού Τάκη Λουκανίδη.
1997: Απόλυτα επιτυχές
Ολοκληρώθηκε το «Αθήνα ’97», το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF που ξεκίνησε την 1η του ιδίου μήνα και στέφθηκε με μεγάλη οργανωτική επιτυχία. Το γραφείο Τύπου πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα στις διοργανώσεις της χρονιάς και είχε ως επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος πήρε για πέμπτη φορά την συγκεκριμένη διάκριση αυτή (ΕΠΑ ’82, ΕΠΑ ’85, Eurobasket ’87, Eurobasket ’95).
1988: Παγκόσμιο ρεκόρ
Ο Matt Biondi έκανε παγκόσμιο ρεκόρ κολυμπώντας τα 100μ ελεύθερο σε 42.42.
1971: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Άρχισε στο Ελσίνκι το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ), το οποίο διήρκεσε έξι μέρες. Ο Valeri Borsov πρώτευσε στα 100μ (10.3″) και στα 200μ (20.3″), ενώ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τερμάτισε τρίτος στα 100μ με 10.6.
1956: Ατομική επίδοση
Ο Φαίδων Ματθαίου έκανε ατομικό ρεκόρ 28 πόντων με την εθνική ομάδα μπάσκετ εναντίον της Συρίας (94-75) στο Κάιρο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Στον αγώνα έπαιξε με την εθνική ομάδα για δεύτερη και τελευταία φορά και ο Βαγγέλης Νικητόπουλος. Ο Ματθαίου αγωνίστηκε 44 συνολικά φορές με την Εθνική Ελλάδας και πέτυχε 529 πόντους.
Η επίσημη σελίδα του Ολυμπιακού αναφέρει για τον Φαίδων Ματθαίου: «Ο “Πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ είναι ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού στη δεκαετία του ’70. Ο Φαίδων Ματθαίου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1924 στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται ως ο πλέον πολυσύνθετος, πρωταθλητής στην Ελλάδα, όλων των εποχών. Πρωταγωνίστησε στο βόλεϊ, στο πόλο, στο στίβο με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, στο λίθο, στην κωπηλασία με το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, στο πινγκ πονγκ, στο τένις, στην ξιφασκία και βέβαια στο μπάσκετ.
Ως αθλητής έλαβε μέρος το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως κωπηλάτης, το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι ως παίκτης της εθνικής ομάδας μπάσκετ και το 1960 ως προπονητής της «επίσημης αγαπημένης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Ανδρώθηκε μπασκετικά στον Άρη, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στον Παναθηναϊκό, στον Πανιώνιο, στον Σπόρτιγκ, στη Βαρέζε και στην Μπενέλι Πέζαρο.
Ο Φαίδων Ματθαίου ανέλαβε τις τύχες του Ολυμπιακού το 1966 κι ενώ η ομάδα αγωνιζόταν για δυο σεζόν στη Β’ Εθνική. Στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας την οδήγησε και πάλι στην Α’ Εθνική κατηγορία και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας των «ερυθρόλευκων» που πρωταγωνίστησε τα επόμενα χρόνια. Επί ημερών του φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Διάκουλας και Μελίνι και μ’ αυτόν στην άκρη του πάγκου, το 1976 οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους, χωρίς να χάσουν ούτε ένα παιχνίδι».
1954: Σπουδαίος τζόκεϊ
Ο τζόκεϊ Sir Gordon Richards ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά από 21.843 νίκες στην 34χρονη καριέρα του
1907: Ράλι δύο ηπείρων
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας ράλι μεγάλων αποστάσεων (12.000 χιλιόμετρα από το Πεκίνο στο Παρίσι) με νικητή τον Ιταλό οδηγό πρίγκηπα Borghese. Διασχίζοντας δυο ηπείρους ο πρίγκηπας συνάντησε πολλές δυσκολίες, με αποκορύφωμα έναν αστυνομικό στο Βέλγιο που αρνιόταν να πιστέψει ότι ο πρίγκηπας έτρεχε σε ράλι.