HomeΟΜΑΔΕΣΟμόνοιαΟμόνοια: Σύμμαχος και η προϊστορία!

Ομόνοια: Σύμμαχος και η προϊστορία!

Η Ομόνοια θα επιδιώξει να… τελειώσει τη δουλειά στον επαναληπτικό με την Καμπάλα για να προκριθεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Οι «πράσινοι» θα κατέλθουν στον αγώνα της Πέμπτης έχοντας ως ασπίδα τη νίκη στο Αζερμπαϊτζάν (3-2) και πρόσθετο «όπλο» τη στήριξη των χιλιάδων οπαδών τους, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετατρέψουν κυριολεκτικά σε καμίνι το ΓΣΠ.

Θα είναι, όμως, σύμμαχός τους και η προϊστορία, βάσει της οποίας διατηρούν το απόλυτο σε προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όσες φορές επικράτησαν εκτός έδρας στα πρώτα παιχνίδια!

Η ομάδα του «τριφυλλιού» πέτυχε στην Καμπάλα το 20ό της διπλό σε ευρωπαϊκούς αγώνες και έξι από αυτά ήταν στα πρώτα της ραντεβού. Η αναδρομή στο παρελθόν κατέδειξε ότι η Ομόνοια εξασφάλισε ισάριθμες προκρίσεις τις φορές που επικράτησε στην έδρα της αντιπάλου της.

Αφετηρία του συγκεκριμένου οδοιπορικού ήταν η Μάλτα, όπου επικράτησε της Ραμπάτ Άγιαξ ως φιλοξενούμενη για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985 με 5-0 και σφράγισε το «εισιτήριο» με νίκη καρμπόν στο Μακάρειο.

Δύο χρόνια αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε στο Δουβλίνο, επίσης για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς νίκησε τη Σάμροκ Ρόβερς με 1-0 και πέρασε με «λευκή» ισοπαλία στη Λευκωσία.

Χρειάστηκε να περάσουν 21 χρόνια για να καταγραφεί το επόμενο καθοριστικό «διπλό» της Ομόνοιας και η ιστορία συνεχίστηκε στην Αθήνα. Το 2008 επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 1-0 στο ΟΑΚΑ για τον Β’ γύρο του Κυπέλλου UEFA και πέρασε με ισοπαλία (2-2) στη ρεβάνς του ΓΣΠ.

Οι άλλες τρεις προκρίσεις ήταν στο Γιουρόπα Λιγκ. Το 2014 νίκησε την Μπούντουσνοστ με 2-0 στο Μαυροβούνιο για τον 2ο προκριματικό γύρο και προκρίθηκε με ισοπαλία (0-0) στο ΓΣΠ. Το 2016, στον 1ο προκριματικό, νίκησε την Μπάναντς στην Αρμενία (1-0) και στη ρεβάνς διατήρησε την παράδοση παρότι χρειάστηκε παράταση (4-1). Τέλος, στην περσινή σεζόν νίκησε τη Γάνδη με 2-0 στο Βέλγιο για τα πλέι οφ και με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς εξασφάλισε είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι άλλες δύο εκτός έδρας νίκες της Ομόνοιας εξαργυρώθηκαν με πρόκριση. Ήταν το 2020 στον 1ο και 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τους αγώνες μονούς λόγω κορονοϊού και σημειώθηκαν επί της Αραράτ Αρμενίας (1-0) και της Λέγκια Βαρσοβίας (2-0 στην παράταση) αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι, ωραία και όμορφα τα στατιστικά, όμως το ζητούμενο για το «τριφύλλι» είναι να πράξει τα δέοντα για να δώσει συνέχεια σε αυτή τη θετική παράδοση…

Γιώργος Χατζηαντώνης


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης