Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, τουλάχιστον δε μοιάζουν τόσο μακρινά. όσο κάποιες καταστάσεις εκείνης της εποχής.
Εκείνη την περίοδο η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική, με τις σχέσεις των δύο κρατών να είναι σε οριακή κατάσταση. Σκηνικά κατασκοπίας που βλέπουμε μόνο σε ταινίες, καταπίεση του λαού, πολιτική προπαγάνδα και απαγόρευση μετακίνησης από τη μία πλευρά στην άλλη, με το φημισμένο ”Τείχος του Βερολίνου” να συμβολίζει αυτόν τον διαχωρισμό.
Φυσικά το ποδόσφαιρο αποτελούσε ένα εργαλείο προπαγάνδας, που μέσω των επιτυχιών των ομάδων τους ήθελαν να αποδείξουν τη σοσιαλιστική ή καπιταλιστική ”ανωτερότητα”. Ένα από τα θύματα της καχυποψίας και της τεταμένης κατάστασης της εποχής ήταν ο εξαιρετικός δημιουργικός μέσος, Thomas Doll, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Ανατολικής Γερμανίας και κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος.
Ο Doll ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Lokomotiv Malchin, ομάδα της περιοχής του, πριν εντοπιστεί από τη Hansa Rostock το 1983. Με τη Hansa έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα Ανατολικής Γερμανίας σε ηλικία 18 ετών. Έπαιξε τρία χρόνια εκεί, μέχρι το 1986, όταν η ισχυρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, η Dynamo Βερολίνου τον έκανε δικό της.
Η αγωνιστική της φήμη ήταν τεράστια (10 σερί πρωταθλήματα) αλλά οι σχέσεις της με τη μυστική αστυνομία και η συμπεριφορά των οπαδών και των παικτών της, της είχαν δώσει το παρατσούκλι ”τα 11 γουρούνια”. Ο Erich Mielke, υπουργός κρατικής ασφαλείας, υποστήριζε τη Dynamo και τη θεωρούσε σημαντική για την εκπροσώπηση του κράτους μέσα από τον αθλητισμό.
Στο Βερολίνο έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του μέχρι τότε. Αρκετά γκολ, ντελικάτες κινήσεις που θύμιζαν ένα κλασικό ”10άρι” και άρτια τεχνική. Το σπίτι του ήταν ένα ιδιαίτερα άνετο κτίσμα στο κέντρο του Βερολίνου και οι απολαβές του αλλά και οι ανέσεις του περισσότερες από των συμπαικτών του. Αυτό έφερε υποψίες και ”σπίθες” που έγιναν ”φωτιά”.
Ο Doll κατηγορήθηκε ως πληροφοριοδότης της Stasi, στην οποία θα έδινε πληροφορίες για ποδοσφαιριστές που σκέφτονταν να μετακομίσουν στην δυτική πλευρά της Γερμανίας. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του με τέτοιες δραστηριότητες και αποκάλυψε πως ο πατέρας του απολύθηκε το 1983 από διευθυντική θέση σε εργοστάσιο επίπλων εξ’ αιτίας των ”πολλών επαφών” που είχε στην Δυτική Γερμανία.
Αμέσως μετά, ο πιτσιρικάς τότε Doll, έχασε προσωρινά τη θέση του στην ομάδα νέων της Ανατολικής Γερμανίας.
Το 1989 το ”Τείχος” έπεσε και οι δύο Γερμανίας ενώθηκαν σε μία. O Doll πήρε μεταγραφή για το Αμβούργο και έγινε μέλος της ενωμένης Εθνικής Γερμανίας. Μαζί με τον Ulf Kirsten, τον Matthias Sammer, τον Andreas Thom, τον Dirk Schuster, τον Wosz, τον Μarschall και τον Scholz ήταν οι μόνοι που έπαιξαν και στις δύο εθνικές.
Μετά το Αμβούργο έπαιξε και στη Lazio (έγινε ο πρώτος ανατολικογερμανός που πάει στο Campionato), στην Eintracht Φρανκφούρτης και στη Bari. Επέστρεψε στο Αμβούργο για να κλείσει την καριέρα του.
Η μετακίνηση του στη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία τον άλλαξε και ποδοσφαιρικά. ”Ένιωθα σαν χειραγωγούμενη μαριονέττα, τώρα νιώθω μία προσωπικότητα που αξίζει σεβασμό”, δήλωνε το 1993.
Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική με θητεία σε Dortmund, Αμβούργο και ΑΠΟΕΛ μεταξύ άλλων.
Οι κατηγορίες για κατασκοπία ίσως ήταν ανυπόστατες για τον Doll αλλά όχι γενικά. καθώς τρεις ποδοσφαιριστές της Hansa (Weichert, Persighel, Aims) παραδέχθηκαν ότι ήταν πληροφοριοδότες, ενώ πολλοί ακόμη ποδοσφαιριστές συνεργάστηκαν με την κρατική ασφάλεια.