HomeSliderΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ''ΠΕΤΖΑ'' ΣΤΟΓΙΑΚΟΒΙΤΣ: ΕΝΑΣ «KILLER» ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ”ΠΕΤΖΑ” ΣΤΟΓΙΑΚΟΒΙΤΣ: ΕΝΑΣ «KILLER» ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ

Μπορεί να έμεινε στην Ελλάδα για μόλις πέντε χρόνια όμως κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Ακόμα και σήμερα οι εμφανίσεις του μνημονεύονται ενώ η εκτελεστική του ικανότητα ήταν μοναδική. 

Μπορεί αυτή τη περίοδο το ελληνικό μπάσκετ να περνά από «σαράντα κύματα» όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Οι μάχες μεταξύ των ομάδων ήταν συγκλονιστικές και πολλοί σπουδαίοι παίκτες πάτησαν τα παρκέ των ελληνικών γηπέδων.

Με έναν από αυτούς τους παίκτες θα ασχοληθούμε στο σημερινό αφιέρωμα. Έναν παίκτη που ήρθε αρκετά νέος στην Ελλάδα αλλά είδαμε σύντομα πως η πραγματική του θέση είναι στο NBA. Εκεί όπου άφησε εποχή. Με όπλο του το «φαρμακερό» σουτ και την ηγετική του προσωπικότητα έγινε γρήγορα αγαπητός στην ελληνική εξέδρα. Και παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια ακόμα μνημονεύεται για ένα εύστοχο μακρινό σουτ.

divac i stojakovic

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε μία περίοδο όπου τα πράγματα στη Σερβία ήταν αρκετά τεταμένα λόγω του πολέμου, ο Στογιάκοβιτς ξεκίνησε τη καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα. Από πολύ νωρίς κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο του ενώ κατάφερε να αναδειχτεί ως ο κορυφαίος έφηβος της χώρας. Μάλιστα, πανηγύρισε και τους πρώτους του τίτλους τόσο σε επίπεδο αντρών όσο και σε επίπεδο εφήβων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του κατέγραψε λεπτά συμμετοχής και με την αντρική ομάδα σκοράροντας συνολικά 113 πόντους.

Ο πόλεμος, όμως, είχε κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και τα σημάδια του δεν άργησαν να φανούν. Οι σύλλογοι της χώρας δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του εμπάργκο που τους είχε επιβληθεί οπότε πολλοί παίκτες προσπαθούσαν να αλλάξουν περιβάλλον. Κάπως έτσι βρέθηκε στο δρόμο του Στογιάκοβιτς η Ελλάδα. Οι ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες αλλά και η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ του έδωσαν την απαραίτητη ώθηση να κάνει το μεγάλο ταξίδι.

SEA

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ… ΠΕΤΡΟΣ ΚΙΝΗΣ

Ο Στογιάκοβιτς όχι μόνο συμφώνησε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης αλλά έλαβε και την ελληνική υπηκοότητα με το όνομα Πέτρος Κίνης. Το ντεμπούτο του με τον «Δικέφαλο του Βορρά» άργησε να πραγματοποιηθεί. Όταν όμως συνέβη κατάφερε να ξεχωρίσει.

Έχοντας ήδη κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδος (χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί) ο Στογιάκοβιτς έδειχνε έτοιμος να ηγηθεί σε αυτή τη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ. Έχοντας δίπλα του τον σπουδαίο Μπάνε Πρέλεβιτς δημιούργησαν ένα από τα κορυφαία δίδυμα της Ευρώπης. Η πρώτη του συμμετοχή με την φανέλα του ΠΑΟΚ δεν άργησε να γίνει και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να «πυροβολεί».

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε βρει την απαιτούμενη χημεία και πλέον έδειχνε για το επόμενο βήμα. Το 1996 ο Στογιάκοβιτς και η παρέα του έφτασαν μέχρι το τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων αλλά ηττήθηκαν από την Ταουγκρές με σκορ 88-81 παρά τους 20 πόντους του Πέτζα.

Η επόμενη σεζόν (1996/97) δεν εξελίχθηκε καλά για τον Στογιάκοβιτς καθώς δύο τραυματισμοί δεν τον άφησαν να αγωνιστεί όσο εκείνος θα επιθυμούσε. Πλέον προσπαθούσε να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για την επόμενη χρονιά. Παρόλο που δεν αγωνίστηκε αρκετά, το NBA είχε ήδη στραφεί προς το μέρος του και τον παρακολουθούσε στενά.

Όποιος περίμενε πως δύο τραυματισμοί θα «έριχναν» τον Πέτζα, εκείνος φρόντισε να τους διαψεύσει. Όχι μόνο επέστρεψε στα γήπεδα ακόμα πιο δυνατός αντίθετα ανακηρύχθηκε MVP της σεζόν και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος μετά το νικητήριο τρίποντο απέναντι στον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά στους τελικούς δεν τα κατάφερε απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο οποίος κέρδισε στους τελικούς με το οριακό 3-2. Στην Euroleague ο Στογιάκοβιτς ήταν εξίσου εκπληκτικός (20,9 πόντους) αλλά η πορεία της ομάδας σταμάτησε στη φάση των «16».

pejaqzzrmain

ΤΟ NBA ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΣΤΟΓΙΑΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ

Ο Στογιάκοβιτς έδειξε με το καλημέρα πως το επίπεδό του δεν ήταν για το ελληνικό πρωτάθλημα. Άξιζε να είναι ανάμεσα στους κορυφαίους. Γι’ αυτό το λόγο όταν το ΝΒΑ έδειξε το ενδιαφέρον του ο Στογιάκοβιτς δεν μπορούσε να πει όχι.

Έτσι, το 1998 έγινε μέλος των Σακραμέντο Κινγς οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στα Draft το 1996. Οι εμφανίσεις για Rookie ήταν πάρα πολύ καλές και σταδιακά έβρισκε όλο και περισσότερο χρόνο στο rotation των Κινγκς. Το 2001 ο Στογιάκοβιτς είχε πλέον μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των Κινγκς. Με 83 συμμετοχές εκείνη τη χρονιά και με μέσο όρο 20 πόντους έδειξε πως μπορεί να πάρει στις πλάτες του την ομάδα.

Η συνέχεια για τον Πέτζα ήταν εξίσου καλή. Την τριετία 2002-2004 έλαβε μέρος στο All Star Game του NBA ενώ μάλιστα ήταν δύο φορές νικητής στο διαγωνισμό τριπόντων όντας ο πρώτος Ευρωπαίος που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα.

115956995.jpg.0

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ ΦΙΝΑΛΕ

Έχοντας ταλαιπωρηθεί από αρκετούς τραυματισμούς, αποχώρησε από τους Κινγκς με προορισμό τους Ιντιάνα Πέισερς. Το πέρασμά του από την ομάδα δεν ήταν άσχημο από πλευράς απόδοσης αλλά ο Στογιάκοβιτς ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην ελεύθερη αγορά.

Η επιλογή του αποδείχτηκε σωστή καθώς υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νιου Όρλεανς Χόρνετς. Εκεί, ο Στογιάκοβιτς βρήκε ξανά τον παλιό καλό του εαυτό. Τα ποσοστά του άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν και ο ίδιος απέδειξε πως δεν μπασκετικά δεν είχε τελειώσει. Η εμφάνιση του απέναντι στους Μπόμπκατς όπου σημείωσε 42 πόντους (εκ των οποίων οι 20 ήταν οι πρώτοι πόντοι της ομάδας του) ακόμα μνημονεύεται.

Με την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, ο Στογιάκοβιτς συμφώνησε με τους Ράπτορς όπου όμως αγωνίστηκε για μόλις δύο ματς και τότε στον δρόμο του βρέθηκαν οι Ντάλας Μάβερικς. Η ομάδα του Νοβίτσκι έψαχνε έναν αξιόπιστο σουτέρ που θα τους βοηθούσε στο δρόμο προς το τίτλο. Η συνεισφορά του Στογιάκοβιτς ήταν καθοριστική και στο τέλος μαζί με την ομάδα του πανηγύρισαν τη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν το ιδανικότερο φινάλε σε μία τόσο σπουδαία καριέρα. Τα προβλήματα τραυματισμών ήταν ήδη αρκετά και κάπως έτσι το 2011 «κρέμασε» τα παπούτσια του.

DD4050D5 7694 4B65 AA08 803FB4E231D5

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΓΙΑΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η σχέση του με το μπάσκετ δεν σταμάτησε ποτέ. Το 2015 ανέλαβε διοικητική θέση στην ομάδα του Σακραμέντο ενώ στην πορεία έγινε και Assistant General Manager της ομάδας. Μία θέση την οποία κρατούσε μέχρι και πριν λίγους μήνες. Οι Κινγκς το 2014 απέσυραν την φανέλα με τον αριθμό 16 προς τιμήν του Πέτζα Στογιάκοβιτς, βάζοντας τον έτσι στο Πάνθεον των κορυφαίων όλων των εποχών.

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως ο Στογιάκοβιτς παραμένει μέχρι και σήμερα ένας εκ των κορυφαίων παικτών που αγωνίστηκαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Η ικανότητα του στο σκοράρισμα ήταν μοναδική και τον συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μέχρι σήμερα παραμένει ως ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο NBA και η κατάκτηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού σφράγισε αυτή του την εξαιρετική πορεία.

Πηγή: debut.gr

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης