HomeΕΛΛΑΔΑΑΕΚ: «Καθάρισε» με Λιβάγια, Μάνταλο, Τσιντώτα

ΑΕΚ: «Καθάρισε» με Λιβάγια, Μάνταλο, Τσιντώτα

Με παίκτες-«κλειδιά» τους Λιβάγια-Μάνταλο και τον σούπερ Τσιντώτα να πιάνει πέναλτι (ξανά) κρατώντας το πολύτιμο προβάδισμα σε κομβικό σημείο, η ΑΕΚ που έβγαλε σκληράδα και τσαμπουκά πέρασε νικηφόρα από το Αγρίνιο επικρατώντας 0-2 του Παναιτωλικού, εκκινώντας με τον ιδανικό τρόπο στην Super League.

Η Ένωση, αφού πέταξε το πρώτο ημίχρονο όπου δεν βγήκαν οι επιλογές Καρέρα, στην επανάληψη ανέβασε την απόδοση της και μίλησε η ποιότητα δύο ποδοσφαιριστών που έκαναν τη διαφορά. Του Πέτρου Μάνταλου και του Μάρκο Λιβάγια.

Το 0-1 άλλωστε, είναι προϊόν συνεργασίας των δύο, όταν από εξαιρετικό κόρνερ του αρχηγού ο Κροάτης με κεφαλιά νικά τον Κνετ, ενώ το δεύτερο γκολ που κλειδώνει τη νίκη, έρχεται από τον Μάνταλο που βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο και με μεγάλη ψυχραιμία εκτέλεσε τον αντίπαλο. Κομβικός για την ΑΕΚ βεβαίως, πέραν αυτών των δύο, ήταν και ο Παναγιώτης Τσιντώτας ο οποίος στο 75’ κράτησε το προβάδισμα για την ΑΕΚ πιάνοντας το πέναλτι του Ματσόλα (θυμίζουμε πως είχε πιάσει πέναλτι και στον τελικό) και δείχνοντας σε όλο το ματς μια εξαιρετική εικόνα με σοβαρότητα και σταθερότητα. Εξαιρετικά στάθηκε και ο Βασιλαντωνόπουλος σε ρόλο κεντρικού χαφ έχοντας ισορροπία στο παιχνίδι του, καλές επιλογές και πολλά τρεξίματα, θετικός και ο Ανσαριφάρντ που ήταν μέσα στις φάσεις αλλά του έλειψαν τα καλά τελειώματα σε μια-δύο περιπτώσεις.

Με ένα… είδος 3-4-1-2, τον Βασιλαντωνόπουλο δίπλα στον Σιμόες στον άξονα, τον Παουλίνιο δεξιά, τον Ινσούα αριστερά και τον Λιβάγια μαζί με τους Ανσαριφάρντ – Ολιβέιρα στην επίθεση ξεκίνησε ο Μάσιμο Καρέρα στο Αγρίνιο. Ήταν ένα πρώτο 45λεπτο, όπου δεν μπορούμε να πούμε πολλά, αφού η ΑΕΚ εμφάνισε κάκιστη εικόνα. Ήταν φανερό πως οι επιλογές και το πλάνο του Ιταλού δεν έβγαινε και η ομάδα είχε μηδέν δημιουργία.

Η μοναδική καλή στιγμή της ΑΕΚ σε ένα ολόκληρο πρώτο ημίχρονο, προέρχεται από μια σκοτωμένη μπάλα που κυνηγά ο Ανσαριφάρντ στο 13’, βάζοντας έξυπνα στο σώμα του για να σουτάρει από καλή θέση, με τον αντίπαλο να του βάζει κόντρα. Αυτό ήταν όλο. Από εκεί και πέρα η Ένωση δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και είχε έναν ανορθόδοξο τρόπο να επιτίθεται ψάχνοντας από πίσω με μεγάλες μπάλες τους Λιβάγια-Ολιβέιρα-Ανσαριφάρντ.

Όταν, δε, η μπάλα έφτανε εκεί, χανόταν με μεγάλη άνεση αφού αφενός δεν υπήρχε καθαρό μυαλό και αφετέρου δεν είχαν στηρίγματα. Όπως στηρίγματα δεν είχαν και οι δύο πλάγιο μπακ-χαφ οι οποίοι τις ελάχιστες φορές που πήραν μπάλα και ανέβηκαν, έβλεπαν την μπροστά τριάδα κολλημένη σε μεγάλη απόσταση και αναγκαστικά είτε γύριζαν προς τα πίσω είτε έκαναν γέμισμα στο 50-50. Συνολικά δεν μπορεί κανείς να κρατήσει κάτι από το πρώτο 45λεπτο. Ίσως το ότι δεν απείλησε και ο Παναιτωλικός που είχε μόνο ένα σουτ του Μάζουρεκ στο 34’ άουτ όπου ο κατά τ’ άλλα θετικός Βασιλαντωνόπουλος σαν χαφ, άργησε να πάει πάνω του.

Με μια αλλαγή στη διάταξη και την είσοδο του Μάνταλου, που πήρε την θέση του κιτρινισμένου Χνιντ, ξεκίνησε η ΑΕΚ στην επανάληψη. Με το σχήμα να μετατρέπεται από το 3-4-1-2 του πρώτου μέρους σε 4-3-3, με τον Σιμόες κόφτη, τους Βασιλαντωνόπουλο-Μάνταλο εσωτερικούς,τον Ανσαριφάρντ δεξιά, τον Λιβάγια αριστερά και τον Ολιβέιρα στην κορυφή. Η Ένωση καταφέρνει με το καλημέρα, στο 46’, να βγάλει την πρώτη της συνδυασμένη ενέργεια, όταν ο Μάνταλος πάτησε ωραία στον Καρίμ, αυτός πάτησε περιοχή, απέφυγε τον αντίπαλο του αλλά το πλασέ του ήταν πάνω στον Κνετ.

Γενικότερα, ήταν φανερό, πως με την είσοδο του Μάνταλου η ΑΕΚ είχε αποκτήσει μια μονάδα δημιουργίας και ήταν πιο δραστήρια. Απείλησε μάλιστα και με ένα επικίνδυνο γύρισμα του Ολιβέιρα και με την προσπάθεια του Καρίμ στο 54’, ο οποίος έπειτα από ατομική ενέργεια του Μάνταλου και κάθετη, άργησε να πλασάρει. Σε όλο αυτό το διάστημα και από την αρχή της επανάληψης, ο Παναιτωλικός ήταν οργανωμένος πίσω, προσπαθούσε να κλείσει τους διαδρόμους και την ίδια ώρα, η ΑΕΚ έψαχνε την… τρύπα και τη λύση για να διασπάσει το αντίπαλο τείχος. Μια σκαστή κεφαλιά του Ολιβέιρα στο 64’ δεν είχε αποτέλεσμα, με την υπεροχή της Ένωσης να αποφέρει καρπούς τελικά στο 69’ από στημένη μπάλα. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το κόρνερ και ο Λιβάγια πατάχθηκε έξυπνα στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά πιο ψηλά από όλους έκανε το 0-1.

Αμέσως ακολουθεί το… τάιμ-άουτ από τον Ζαχαριάδη και με την επανέναρξη, ο Παναιτωλικός καταφέρνει με μια πολύ εύκολη κάθετη πάσα να διασπάσει την κακή λειτουργία της ΑΕΚ και να κερδίσει πέναλτι στο 73’, όταν ο Τσιγκρίνσκι με καθυστερημένο τάκλιν ανέτρεψε τον Ντίαζ. Ευτυχώς, ο Τσιντώτας κατάφερε από τα έντεκα βήματα να… ψαρέψει τον Ματσόλα και να του πιάσει την εκτέλεση με ωραία επέμβαση στην γωνιά του! Η ΑΕΚ συνέχισε να αντιμετωπίζει θέματα ανασταλτικά, ενώ δεν είχε το καθαρό μυαλό να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή της. Στο 80’ ο Καρέρα αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη του κίνηση βγάζοντας τον Καρίμ και βάζοντας τον Λόπες που πήγε στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Ινσούα προωθήθηκε πιο μπροστά και ο Λιβάγια πήγε δεξιά. Στο 85’ η ΑΕΚ απείλησε μια μια ωραία κομπίνα, όταν ο Λιβάγια εκτέλεσε το φάουλ ψάχνοντας τον Μάνταλο, ο αρχηγός έκανε ωραία κίνηση αλλά το γύρισμα του ήταν λίγο πιο δυνατό και ο Ολιβέιρα δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Εν τέλει, η ΑΕΚ κλείδωσε το τρίποντο δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Ινσούα έκανε το γύρισμα ο Ολιβέιρα απέφυγε εξαιρετικά τον αντίπαλο του πλασάροντας με την μπάλα (μάλλον) να σταματά σε χέρι αντιπάλου αλλά στην εξέλιξη και μετά από κόντρες και ένα άγγιγμα του Σιμόες, ο Μάνταλος βρέθηκε στη σωστή θέση και με ψύχραιμο πλασέ, αφού απέφυγε τον αντίπαλο του, έκανε το 0-2 που ήταν και το τελικό σκορ στο Αγρίνιο. Ο Καρέρα στα τελευταία λεπτά έβγαλε και τους Λιβάγια-Σιμόες βάζοντας Αλμπάνη και Μπότο.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Κνετ, Καρασαλίδης, Βάντερσον, Λιάβας (82’ Μεντίνα), Τζανακάκης (72’ Μεντόζα), Κωνσταντόπουλος, Τσιγγάρας (81’ Τσιγγάρας), Μάζουρεκ, Ντίαζ, Ντάλσιο (85’ Βέργος), Ματσόλα (81’ Αριγίμπι).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Χνιντ (46’ Μάνταλος), Παουλίνιο, Σιμόες (90+2’ Μπότος), Λιβάγια (90+2’ Αλμπάνης), Βασιλαντωνόπουλος, Ινσούα, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ (80’ Έλντερ Λόπες).

 

 

 

 

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης